Geen marktwerking in ambulancezorg

08/01/2010 11:50

ABVAKABO FNV

Minister Klink (Volksgezondheid) ziet af van een voorgenomen landelijke vergunningverlening in de ambulancesector, zo meldt de Telegraaf op 8 januari. ABVAKABO FNV is nooit voorstander geweest van deze vergunningverlening, ofwel marktwerking. Maar de bond vraagt zich af of de leden door deze veranderde omstandigheden één-op-één kunnen instemmen met de inhoud van de cao waar zij vorige maand nog mee akkoord gingen.

De leden van ABVAKABO FNV hebben de bestuurders van de bond onderhandelingsruimte gegeven om de huidige drie cao's in de sector samen te smelten tot één nieuwe cao voor al het ambulancepersoneel. Dit onder druk van de nieuwe Wet Ambulancezorg (WAz) die op 1 januari 2011 in werking treedt. Minister Klink wilde bij de invoering van marktwerking alleen een voorwaarde opnemen voor een werkgarantie van het huidige ambulancepersoneel, als er in de sector één cao geldt.

Die sectorcao zou bovendien van groot belang zijn voor het ambulancepersoneel om goede arbeidsvoorwaarden veilig te stellen. Wanneer publieke en private ondernemingen met elkaar de concurrentieslag aangaan voor het binnenhalen van een vergunning in een regio, zou immers om de vijf jaar met mogelijk steeds wisselende vergunninghouders onderhandeld moeten worden.

In november 2009 werd uiteindelijk een onderhandelaarsakkoord bereikt over de nieuwe sectorcao en in december gingen ook de leden van ABVAKABO FNV akkoord. Maar nu minister Klink, volgens De Telegraaf, afziet van marktwerking, is het de vraag of de leden de cao één-op-één kunnen overnemen. Cao-onderhandelaar Ruud Kuin van ABVAKABO FNV: "Vraag is of de onderhandelingsruimte die wij van onze leden hebben gekregen bij de totstandkoming van de cao, nog steeds geldt. De omstandigheden zijn immers niet meer hetzelfde. We moeten nu dus eerst in overleg met onze achterban om te kijken of wij het cao-akkoord kunnen ondertekenen."

Minister Klink heeft overigens aangegeven alleen te willen afzien van marktwerking als er één cao in de ambulancesector komt.