Rijksvoorlichtingsdienst

Jaarwisseling niet rustig, wel minder incidenten

De telling van het aantal incidenten rond de afgelopen jaarwisseling is opgelopen naar 4329. In de meeste gevallen ging het om vernieling (2283), brandstichting (1017) en mishandeling (589). Op nieuwjaarsdag waren er al 2500 incidenten bekend. Vorig jaar waren er ongeveer 5400 geregistreerde incidenten. Dat blijkt uit verzamelde cijfers van de 25 regionale politiekorpsen (telling 6 januari).

Vergeleken met vorig jaar waren er de helft minder brandstichtingen: 1017 deze jaarwisseling tegen 2037 vorig jaar. Het geweld tegen politie, brandweer en ambulancediensten (en andere mensen met een publieke taak) is gestegen naar 303 gevallen, tegen 229 vorig jaar.

Op nieuwjaarsdag concludeerde minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) al dat Oud en Nieuw 'niet rustig, maar wel beheersbaar' is verlopen dankzij de enorme inzet van gemeenten, politie, brandweer en andere diensten. Zij vindt het 'absurd' dat er zo veel inzet nodig is; de jaarwisseling hoort gewoon een feest te zijn.

Ter Horst roept iedereen op om zich als getuige van incidenten bij de politie te melden en foto's of filmpjes beschikbaar te stellen: 'Zo kan het publiek de politie helpen om daders te pakken en bewijs te leveren, zodat ze voor de rechter kunnen komen en hun straf krijgen. Daarnaast moeten ze dan ook opdraaien voor de schade.' De minister doet de suggestie dat burgemeesters gebruik gaan maken van een bestuurlijke dwangsom, waarbij raddraaiers een boete verbeuren als zij volgend jaar weer voor overlast zorgen.

Bijlage: landelijk beeld Oud en Nieuw 2009-2010

Noot voor redacties (