Eenvoudige oplossing voor hoorproblemen

08/01/2010 12:28

Babble

Nieuwe vinding Auditio helpt gesprekken verstaan in rumoerige omgeving

Amsterdam, 8 januari 2010 - Een nieuwe Nederlandse vinding maakt het voor mensen met hoorproblemen mogelijk weer gesprekken te volgen, een film- of theatervoorstelling te bezoeken of hun gesprekspartner te verstaan in een rumoerige omgeving, en dat voor een fractie van de prijs van een hoortoestel. Het Amsterdamse bedrijf Babble heeft onlangs het nieuwe apparaat Auditio op de markt gebracht, vooral voor mensen die geen tijd en zin hebben om een duur gehoorapparaat aan te schaffen.

Het apparaatje heeft een minuscule microfoon die vooral het geluid van de gesprekspartner oppikt, waardoor het omgevingsgeluid wordt gedempt. Zo kunnen mensen met gehoorproblemen gesprekken beter verstaan in een lawaaierige omgeving, of het nu een restaurant, sportkantine, congres of verjaardagsfeest is. Het apparaat is opgebouwd uit dezelfde componenten als gehoortoestellen, maar kost vanwege het universele karakter slechts een fractie van de prijs. Uitvinder en elektronicus Hans Meijaard vergelijkt het met de aanschaf van brillen en contactlenzen, vijftien tot twintig jaar geleden uitsluitend op recept verkrijgbaar tegen een flink bedrag, tegenwoordig goedkoop verkrijgbaar via Internet of drogist. Dat wil hij met Babble ook mogelijk maken voor mensen met hoorproblemen.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) kampen anderhalf miljoen Nederlanders met een of meerdere hoorproblemen als slechthorendheid, oorsuizen of overgevoeligheid voor geluid. Anno 2010 is het aanschaffen van een hoortoestel nog altijd een tijdrovende en kostbare aangelegenheid, waarbij mensen diverse artsen en specialisten bezoeken en tussen de 500 en 3000 euro moeten neertellen. Veel toestellen filteren nauwelijks ongewenste geluiden weg of beginnen opeens te fluiten of te piepen. Mensen met hoorproblemen en/of slecht functionerende hoorapparaten blijken drukke gelegenheden te vermijden, wat kan leiden tot een sociaal isolement. ,,Zou het niet fijn zijn als er een eenvoudig product was dat bij vrijwel iedereen een enorme verbetering van het verstaan van spraak zou geven, dat bijna altijd past en dat mensen voor een bescheiden bedrag op elke straathoek kunnen kopen," dacht Meijaard. Eerder ontwikkelde hij de Babble en de Club, ook apparaten met richtmicrofoons. ,,Na zeven jaar vervolmaakt Auditio de ontwikkeling naar kleinere en effectievere apparaten," stelt hij.

Zijn Auditio is lichaamsvriendelijk vormgegeven en past in de oorschelp. Omdat het apparaat fungeert als een trechtertje dat het geluid op afstand secuur oppikt en versterkt, is het ook toepasbaar in de huiselijke omgeving, bijvoorbeeld bij televisiekijken. Men heeft de keuze uit 4 programma's, elk met een eigen frequentiekarateristiek voor gebruik in verschillende situaties. Het hinderlijke fluiten, euvel van veel hoortoestellen, wordt door Auditio automatisch weggeregeld. Met Auditio in het oor kan de volumeknop weer terug op de normale stand, want het apparaatje geeft het geluid van de televisie versterkt door. Dat werkt ook voor de theaterbezoekers of de cabaretliefhebbers. Meer informatie: www.babble.nl





http://www.babble.nl/nl/auditio-perspagina.html