Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geachte Voorzitter, 2009Z21823/2009D59217

In reactie op het persbericht van het RIKILT: "Snelle ontwikkeling gentechnologie bij landbouwhuisdieren" naar aanleiding van het gelijknamige rapport kan ik u het volgende meedelen.

Het rapport geeft een zeer compleet en overzichtelijk beeld van de mogelijke toe- passingen van de biotechnologie bij landbouwhuisdieren. De heldere uitleg van verschillende technieken bevordert een goed geïnformeerd debat over dit onder- werp en voorkomt het ontstaan van fabels.

Het rapport laat zien dat er veel kansen maar ook bedreigingen zijn op het gebied van biotechnologie. Ik ben van mening dat biotechnologie bij zal kunnen dragen aan een aantal maatschappelijke themaÂŽs, zoals de wereldwijde voedselvoor- ziening en een meer duurzame landbouw. Toch is voorzichtigheid geboden met het toepassen van deze technieken, mede omdat er onvoldoende bekend is over de lange termijn effecten.

Voorjaar 2010 zal een bredere trendanalyse biotechnologie aan de Kamer aange- boden worden. Deze analyse is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en hierin is ook een hoofdstuk over biotechnologie bij dieren opgenomen. Dit hoofdstuk is geschreven door de Commissie Biotechnologie bij Dieren en bevat veel van dezelfde analyses en bevinding als het rapport van het RIKILT. Het kabinet zal in het voorjaar van 2010 op de trendanalyse biotechnologie reageren, in deze reactie zal ik tevens op de aanbevelingen uit het rapport van het RIKILT ingaan.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg






---- --