Cardiologen Maasstad Ziekenhuis publiceren in The Lancet

08/01/2010 12:37

Maasstad Ziekenhuis

Vergelijkend onderzoek stents wijst uit: Xience V is de beste en de veiligste

De interventie-cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam publiceren begin januari een opzienbarend onderzoek in het internationaal toonaangevend medisch tijdschrift The Lancet. Het team van interventie-cardiologen vergeleek gedurende anderhalf jaar tijd een vaak gebruikte stent (Taxus Liberté) met een nieuw type stent (Xience V).

Een stent is een spiraaltje, gemaakt van metaal, dat in een vernauwd of dichtgeslibd bloedvat op het hart wordt geschoven. Op de stents zit een microscopisch dunne laag coating waarin een medicijn is opgelost. Dat medicijn komt geleidelijk aan vrij en gaat littekenvorming in de stent tegen en voorkomt op die manier dat het bloedvat opnieuw vernauwt.

Er kwam een duidelijke 'winnaar' uit het vergelijkend warenonderzoek. De Xience V-stent van fabrikant Abbott Vascular wint op veiligheid en doelmatigheid van de Taxus Liberté van Boston Scientific. In de door de computer uitgelote patiëntengroep die de Xience V-stent kreeg geïmplanteerd, kregen minder mensen een hartinfarct en bleef de stent langer en beter functioneren dan in de patiëntengroep die de Taxus Liberté-stent kreeg.

Deze resultaten van de zogeheten COMPARE-studie worden op 8 januari gepubliceerd op de website van het gerenommeerde medisch wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. De papieren versie volgt op 16 januari. Het onderzoek zorgt ervoor dat cardiologen in de hele wereld voortaan weloverwogen kunnen kiezen welke stent ze willen gebruiken.

In de interventiecardiologie volgen technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Ook stents worden steeds verbeterd en vernieuwd. Ze zijn er inmiddels in vele soorten en maten. De cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis vroegen zich af of er duidelijke verschillen in doelmatigheid en veiligheid waren tussen oude en nieuwe stents.

In totaal deden 1800 patiënten mee aan de studie. De ene groep kreeg de Xience V-stent, de andere de Taxus Liberté-stent. In de groep die de Xience V-stent kreeg, kreeg zes procent van de patiënten na verloop van tijd te kampen met een nieuw probleem. Ze kregen een hartinfarct, ze kwamen te overlijden of ze moesten opnieuw aan hetzelfde bloedvat een ingreep ondergaan. Dit percentage complicaties is statistisch significant minder dan in de Taxus Liberté-groep: hier trad bij 9 procent van de patiënten een nieuw probleem op.

,,Het verschil wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren,'' legt onderzoeker/interventie-cardioloog Elvin Kedhi uit. ,,Het medicijn dat de stent afgeeft, de coating én het ontwerp van de stent lijken bij de Xcience V-stent beter te zijn dan bij de Taxus Liberté-stent.''

Het onderzoek, dat kostendekkend werd gemaakt door onderzoeksfondsen van beide fabrikanten (Abbott Vascular en Boston Scientific), is uitgevoerd volgens alle geldende wetten op het gebied van medisch-wetenschappelijk onderzoek bij mensen.

Hoofdonderzoeker/interventiecardioloog Peter Smits: ,,De ontwikkeling van stents gaat verder. Omdat wij in ons hartcentrum steeds van het beste materiaal gebruik willen maken, zijn we direct met een vervolgstudie begonnen. We vergelijken nu de Xience V-stent met de Nobori-stent van de Japanse fabrikant Terumo. Terumo heeft een coating met medicijn ontworpen die helemaal oplosbaar is. Los van dit onderzoek doen we ook mee aan een studie waarin een stent wordt onderzocht die in zijn geheel oplosbaar is.''

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl