Erasmus Universiteit Rotterdam

Prof.dr. Haak plaatsvervangend rechter in de Kamer van Beroep van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart

Per 1 januari 2010 is prof. Krijn Haak benoemd tot plaatsvervangend rechter in de Kamer van Beroep van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart. Samen met mr. B.C. de Savornin Lohmann (Hoge Raad) vertegenwoordigt hij Nederland in de instantie die zich uitspreekt over alle civiele en strafzaken die betrekking hebben op de scheepvaart op de Rijn. Afgezien van het kleine Luxemburg leveren alle (vijf) Rijnlanden een rechter en een plaatsvervangend rechter aan de Beroepskamer. Driemaal per jaar - mits er voldoende zaken zijn - komen de rechters in het Palais du Rhin in Straatsburg bij elkaar. De benoeming geldt voor een periode van zes jaar.

Eén van de oudste supranationale instellingen in Europa Krijn Haak: "De CCR is een heel bijzondere instantie. In 1815 werd na de nederlaag van Napoleon het beginsel van de vrijheid van scheepvaart op de internationale vaarwateren vastgelegd. Hiertoe werd de Commission Centrale pour la Navigation du Rhin (in het Nederlands CCR, red.) opgericht. Met de Akte van Mannheim in 1868 kreeg de organisatie zijn definitieve gestalte. De CCR is hiermee één van de oudste supranationale instellingen in Europa. De Kamer van Beroep is de hoogste rechtsinstantie op het terrein van de Rijnvaart, bevoegd om zich uit te spreken over alle civiel- en strafrechtelijke zaken. De Beroepskamer heeft eigen procedures en eigen competenties en heeft binnen de EU op het terrein van de Rijnvaart een oudere status dan het Hof van Justitie EG. Alle correspondentie en conversatie is in het Duits en/of het Frans. Officieel kunnen we een beroep doen op tolken, maar in de praktijk zijn die er niet altijd. Ach, mijn Duits is wat beter dan mijn Frans, maar het moet wel lukken." Krijn Haak is de zesde Nederlandse rechter op deze positie. De eerste was eveneens hoogleraar aan de EUR, te weten prof. Sjoerd Royer, eveneens voormalig president van de Hoge Raad. Krijn Haak: "Het bijzondere is dat ik nu bij de EUR ook zijn leerstoel bekleed. L'Histoire se repète!"

Boekje "Procederen in Rijnvaartzaken"
Voor wie geïnteresseerd is geraakt: het boekje "Procederen in Rijnvaartzaken" van De Savornin Lohmann en (W.E.) Haak geeft een mooi beeld van de rechtspraak in het varen op de Rijn door de jaren (SDU 2008, ISBN 9789012381116).