Gemeente Veldhoven


Persbericht nummer: 2010.002 7 januari 2010

Veldhoven neemt maatregelen door tekort aan strooizout Strooien met zand en zout op doorgaande wegen en fietspaden

De komende weken zullen de Veldhovense wegen er anders uitzien dan inwoners gewend zijn. Zolang het huidige weer aanhoudt, kunnen minder en slechter gestrooide wegen zorgen voor meer gladheid. Vanwege een landelijk tekort aan strooizout neemt ook Veldhoven per direct noodmaatregelen om in elk geval de hoofdwegen en fietspaden goed begaanbaar te houden.

Buurtwegen uit de strooiroute
De komende tijd zal de gemeente vooral strooien op de belangrijkste doorgaande wegen in en rondom de wijken, de busroutes en de fietspaden. In de wijken zelf en op vrijliggende busbanen zal de strooiwagen voorlopig niet meer komen. Ook de parkeerplaatsen bij de winkelgebieden worden in principe niet gestrooid. Een compleet overzicht van de tijdelijk geschrapte wegen en drie fietspaden is te vinden op www.veldhoven.nl.

Daarnaast zal de strooiwagen een mengsel van zout en zand gebruiken, minder zout gebruiken en drie meter breed strooien in plaats van vier meter. Strooit de gemeente normaal gesproken ook preventief, dus bijvoorbeeld als er sneeuw verwacht wordt, nu zal dat meer achteraf gebeuren. Het zal daarmee langer duren voordat de zoutstrooiers de straat op gaan.

Geen zoutleveringen komende weken
Deze maatregelen zijn nodig om zo min mogelijk zout te gebruiken en zo lang mogelijk met de bestaande voorraad te doen. Veldhoven kan door de noodmaatregelen nog een aantal strooirondes maken, maar onzeker is hoeveel dat er zijn. Zeker als het opnieuw gaat sneeuwen, zal de zoutvoorraad sneller slinken.

Openstaande zoutbestellingen van de gemeente heeft de leverancier direct geschrapt. Veldhoven krijgt in elk geval de komende twee tot drie weken geen strooizout geleverd. Ook de situatie daarna is onduidelijk. Rijk en provincie krijgen voorrang van de leveranciers, de gemeenten moeten het doen met de bestellingen die ze toebedeeld krijgen en hun huidige voorraden. Dat geldt ook voor Veldhoven. De kans dat de gemeente door haar zoutvoorraad heen raakt en helemaal niet meer kan strooien, is zeker aanwezig.

Actuele situatie
De gemeente beseft dat deze situatie erg vervelend is, maar kan momenteel niet meer doen dan het uitvoeren van het noodscenario. Zolang het nodig is, blijft de strooiwagen de `noodrondes' rijden. De situatie kan immers van dag tot dag veranderen. Op de homepage van www.veldhoven.nl staat steeds de meest actuele informatie vermeld.