Ministerie van Defensie

Zware verliezen bij Afghaanse veiligheidstroepen in Uruzgan

8 januari 2010, 13.22 uur

Voor de veiligheidstroepen in Uruzgan was het gisteren een zwarte dag. Bij 2 aanslagen met geïmproviseerde explosieven sneuvelden 3 Afghaanse politieagenten en 8 Afghaanse militairen. Een tweetal Afghaanse politieagenten raakte gewond.

De agenten waren onderweg naar hun politiepost buiten de provinciale hoofdstad Tarin Kowt. De aanslag vond plaats rond het middaguur. De gewonde politieagenten zijn afgevoerd naar het militaire Role 2 hospitaal op Kamp Holland voor behandeling.

Later in de middag reed een voertuig van het Afghaanse leger op een geïmproviseerd explosief. De militairen waren onderweg naar hun patrouillebasis.

Waardig afscheid

De lichamen worden per vliegtuig naar Kabul gebracht. - Foto: ministerie van Defensie

Met een ramp ceremony is vandaag waardig afscheid genomen. Militairen van Task Force Uruzgan vormden een erehaag en brachten een laatste groet aan hun Afghaanse collega's. De gesneuvelden worden overgebracht naar Kabul, waarna zij worden overgedragen aan hun familie.

De commandant van Task Force Uruzgan, brigade-generaal Marc van Uhm, heeft condoleances namens hem en zijn personeel overgebracht aan de families van de militairen, het hoofd van de politie in Uruzgan en de commandant van de Afghaanse legereenheden in Uruzgan.

Bij de aanslagen waren geen Nederlandse militairen betrokken.