Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

De lokale sneeuwbuien van woensdagmiddag 6 januari 8 januari 2010 - Afgelopen woensdag viel er vooral in de regio Amsterdam in korte tijd een grote hoeveelheid sneeuw. Opvallend aan deze sneeuwbuien was het zeer lokale karakter. Zo viel er in bovengenoemde regio's een verse laag van 15 cm. Ook in de Kop van Noord-Holland viel 10 tot 15 cm sneeuw. In de rest van het land viel veel minder en een deel van het land kreeg geen sneeuw. Het sneeuwdekverschilkaartje laat zien hoeveel verse sneeuw er tussen woensdag- en donderdagochtend is gevallen*
Het sneeuwdekverschilkaartje laat zien hoeveel verse sneeuw er tussen woensdag- en donderdagochtend is gevallen*
In de ochtend vielen er al sneeuwbuien in de Kop van Noord-Holland en boven de Wadden. Belangrijk voor de ontwikkelingen van woensdagmiddag was een lagedrukgebied ten noorden van de Waddeneilanden die aan de flank een wat sterkere noordelijke stroming veroorzaakte. Door deze stroming kwamen de sneeuwbuien in beweging richting het zuiden. Dit ging echt zo langzaam dat de sneeuwbuien lang boven een bepaalde plek bleven hangen waardoor lokaal zeer veel neerslag viel. De voedingsbodem voor deze zware sneeuwbuien was het relatief warme Noordzeewater in combinatie met een zone van convergentie (gebied waar lucht samenkomt). Lange tijd was onzeker in hoeverre de sneeuwbuien op zee ook landinwaarts actief zouden blijven. Aan de hand van radarbeelden en de nieuwste modelberekeningen van het KNMI werd aan het begin van de middag duidelijk dat ook verder landinwaarts lokaal zware sneeuwval kon optreden.

De zware sneeuwval bleef beperkt tot het gebied rond Amsterdam en Schiphol en veroorzaakte daar veel overlast. Verder zuidwaarts nam de activiteit van de sneeuwbuien snel af. Landinwaarts viel alleen lokaal wat lichte sneeuw.


* In het sneeuwdekverschilkaartje is te zien hoeveel verse sneeuw er tussen woensdag- en donderdagochtend is gevallen. Wat opvalt is het lokale karakter van de zware sneeuwval in zowel de Kop van Noord-Holland en in de directe omgeving van Amsterdam met hoeveelheden tot 15 cm.

Eerste uitgave: 08-01-10