Trots op Nederland

Nieuws

08 jan 2010 | Eurlings laat NL in de kou staan!

Rita Verdonk heeft vandaag namens TrotsopNederland een spoeddebat aangevraagd met minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat over de verkeerschaos in Nederland na de winterse weeromstandigheden van de afgelopen dagen.

Het is volgens TrotsopNederland volkomen onacceptabel dat het winterse weer zo makkelijk onze mobiliteit en daarmee onze economie aantast.

TrotsopNederland gelooft niet dat alle verkeersproblemen te wijten zijn aan overmacht. Een goede voorbereiding samen met een stevig crisisplan kan een groot gedeelte van de problemen voorkomen. Rita Verdonk wil weten wat Eurlings als verantwoordelijke minister gaat doen om verkeersituaties als die van de afgelopen dagen te vermijden. Zo wordt er in veel gemeentes niet of nauwelijks gestrooid door voorraadproblemen, terwijl we pas halverwege de winter zijn!

Met het oog op de toekomst kan TrotsopNederland niet begrijpen dat de minister meer rijstroken belooft, terwijl hij niet eens in staat is het verkeer op het huidige net in goede banen te leiden.

Concreet wil TrotsopNederland weten wat de minister gaat doen aan:
1. De veel te kleine zoutvoorraden

2. Het falende strooibeleid op de A wegen, de N wegen en de lokale wegen

3. Het aantal strooiwagens dat ingezet kan worden
4. Het aantal sneeuwschuivers dat ingezet kan worden
5. Het slecht functioneren van het weeralarm en de vraag wie hier verantwoordelijk voor is

6. De mogelijkheden voor de hulpdiensten om gestrande reizigers zo snel mogelijk op een veilige manier doorgang te bieden

Daarnaast roept Rita Verdonk minister Eurlings ter verantwoording over de enorme chaos die ontstond bij het openbaar vervoer tijdens het winterweer. Het huidige spoornet en materieel in Nederland blijkt niet in staat te functioneren. Waar in Duitsland en België reizigers prima met de trein op hun bestemming komen, strand de Nederlandse burger op een overvol station. Komt dit soms door een krap onderhoudsbudget? De minister zou er goed aan doen een voorbeeld te nemen aan het spoorbeleid van onze buurlanden.