Gemeente Breda

Breda past strooiroutes aan vanwege zouttekort

De gemeente Breda heeft een aangepast strooiplan ontwikkeld. De reden is de beperkte beschikbaarheid van strooizout. Dit plan treedt in werking bij hevige sneeuwval en aanhoudende gladheid.

Kern van het aangepaste plan is dat Breda alle routes uit het gladheids- bestrijdingsplan blijft vegen en schuiven, maar beperkter zal moeten gaan strooien. Alleen een beperkt aantal hoofdwegen wordt dan nog gestrooid, oftewel aansluitingen op Rijks- en provinciale wegen, wegen naar omliggende gemeentes en routes voor hulpdiensten. De fietspaden langs de hoofdwegen worden ook gestrooid.

De weersverwachtingen geven aan dat het voorlopig nog twee weken blijft winteren waarbij sneeuwkansen geregeld aanwezig zijn. De gemeente gaat over op het aangepaste strooiplan als de aanvoer van strooizout nog verder stagneert. Ziekenhuizen zijn in dit plan meegenomen. Wethouder van Buitenruimte, Janus Oomen: âWe zetten alle zeilen bij om de stad, ook met de beperkte beschikbaarheid van zout, bereikbaar te houden. Ik waardeer het zeer als de mensen zelf ook een steentje bijdragen en helpen hun omgeving zoveel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te houden.â

Het gebrek aan strooizout is een Europees probleem. In Breda is er nog een minimale voorraad aanwezig, dankzij de samenwerkings- overeenkomst op het gebied van gladheidbestrijding met Rijkswaterstaat en de provincie Noord- Brabant. Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeente kan beschikken over nieuwe voorraad strooizout. Zodra weer voldoende strooizout beschikbaar is, schakelt de gemeente weer over op het reguliere gladheidsbestrijdingsplan.

Het aangepaste strooiplan is in te zien op de website van de Gemeente Breda gladheidbestrijding en in het Stadskantoor.

Breda, 8 januari 2010

Te downloaden:

* Basic Strooiroutes internet.pdf