Gemeente Enkhuizen

Wintertips voor in het wild levende dieren

In het wild levende dieren kunnen het tijdens de strenge winter moeilijk krijgen om te overleven vanwege verminderde voedselvoorraden en bevroren waterbronnen. Een paar simpele tuinaanpassingen kunnen deze dieren helpen. Door bijvoorbeeld bladmateriaal te laten liggen, biedt dit beschutting aan dieren. Maar haal bladafval en sneeuw juist wel weg uit de vijver, anders krijgen de vissen te weinig zuurstof. Bij langdurige strenge vorst kunt u gematigd voedsel aanbieden. Geef egels nooit melk te drinken, maar water op een lage schaal. Een blikje katten- of egelvoer wordt wel gewaardeerd.

Voedertips voor vogels
Geef vogels geen voer waarin zout is verwerkt. Dit veroorzaakt uitdroging. Ook margarine is niet goed omdat het laxerend werkt. Goede winterkost voor vogels is rijk aan koolhydraten en vetten. Vogels houden naast de bekende vetbollen en ander regulier vogelvoer ook van in de schil gekookte aardappelen, gekookte spaghetti, gewelde rozijnen en krenten, ongekookte havermout en graansoorten als mas, tarwe en haver. Dek het drinkwater af met een stuk gaas, zodat de vogels niet bevriezen wanneer ze gaan badderen. Het vastvriezen van vogels kan voorkomen worden door een strolaag aan te brengen rond ijswakken. Probeer een vastgevroren vogel nooit los te trekken, maar vraag hulp aan de dierenambulance. Of maak zelf het ijs rondom de poten voorzichtig los door het langzaam te laten smelten met behulp van een goed afgesloten pan met warm water op het ijs.

Winterhulp
Normaal gesproken zou de natuur haar werk doen en zouden met name zwakke dieren niet overleven. Maar door ingrijpen van de mens door bijvoorbeeld ontbossing en bebouwing blijven er minder voedselrijke gebieden voor de vogels over en kunnen ook volkomen gezonde dieren in nood komen. De Dierenbescherming vindt het daarom wenselijk om bij echt langdurige strenge vorst de dieren te helpen door bij te voederen.

Vrijwilligers gezocht
Bij aanhoudende vorst zal de Dierenbescherming haar draaiboek Winterhulp in werking stellen. Om de winterslachtoffers dan te kunnen helpen, heeft de Dierenbescherming dringend behoefte aan vrijwilligers. Bijvoorbeeld om voedsel te verspreiden of om voedsel op te halen bij bakkerijen en supermarkten. Mensen die willen helpen bij de wintervoedering kunnen contact opnemen met de Dierenbescherming Noord-Holland Noord via tel.: (072) 515 00 71. Meer wintertips voor dieren zijn te vinden op http://www.dierenbescherming.nl/wintertips.