PZO: inkomensdaling zzp'ers nog geen reden tot grote zorg

08/01/2010 14:33

PZO

PZO: inkomensdaling zzp'ers nog geen reden tot grote zorg

Den Haag, 8 januari 2010 - De daling van het inkomen van zelfstandigen is nog geen reden tot grote zorg. Dat zegt het Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) naar aanleiding van de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze week publiceerde. Inkomens van ondernemers, en dus ook van zzp'ers, kunnen nu eenmaal aan stevige schommelingen onderhevig zijn. Wel roept PZO de Belastingdienst op om voor 2009 soepel om te gaan met het zogeheten urencriterium.

Urencriterium

Het CBS becijferde dat de inkomens van ondernemers in het derde kwartaal van 2009 12 procent kromp. Voor zzp'ers die minder dan 1.225 uur in hun onderneming besteedden, komt daar het verlies van de zelfstandigenaftrek - een bedrag van maximaal EUR 9.251 - bovenop. Voor het urencriterium tellen behalve de declarabele uren ook de tijd besteed aan bijvoorbeeld administratie, acquisitie en opleidingen. "Wij denken dat coulance op z'n plaats is", zegt PZO-secretaris Roel Masselink. "Het wegvallen van de zelfstandigenaftrek leidt tot een extra inkomensdaling. Dat is onder de huidige economische omstandigheden niet acceptabel. Vooral nu het belang van zzp'ers voor de economie in de afgelopen maanden meer dan bewezen is."

Niet stilzitten

Zelfstandigen benutten de crisistijd ook, benadrukt Masselink. "Ze kijken niet werkloos toe, maar ze professionaliseren zich. Ze bezinnen zich op hun product-marktcombinatie, oriënteren zich op nieuwe technologieën en ontwikkelingen, gaan samenwerkingsverbanden aan en investeren in opleiding en scholing. Zo zijn ze een smeerolie voor de economie. Wij zien dat de politiek dat inmiddels ook beseft."

Terugvallen op eigen financiële reserves

Hoewel de crisis in sommige gevallen hard aankomt bij zzp'ers, nuanceert PZO toch de cijfers van het CBS. Inkomensschommelingen behoren tot het belangrijkste ondernemersrisico. In slechte tijden kunnen zelfstandigen over het algemeen terugvallen op eigen financiële reserves, zo blijkt ook uit andere, recente CBS-cijfers. Anderen zoeken soms - al dan niet tijdelijk - toevlucht tot een loondienstverband of bedenken andere producten of diensten waar wel vraag naar is. "En in sommige sectoren, zoals de zakelijke dienstverlening, zien we ook voorzichtige tekenen van herstel," zegt PZO-secretaris Roel Masselink.

Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO)

Met 20.000 leden is PZO de grootste onafhankelijke belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers zonder personeel (zzp'ers). PZO behartigt de collectieve belangen van de leden in politiek Den Haag. Daarnaast ondersteunt PZO haar leden met onder meer een juridische helpdesk en andere ledendiensten, zoals collectieve verzekeringsarrangementen. De vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers is opgericht in 2002.