Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Strenge vorst en nieuwe sneeuw in aantocht
8 januari 2010 - Het winterse weer met soms sneeuw en matige tot strenge vorst houdt voorlopig aan. Komend weekeinde wordt nieuwe sneeuw verwacht die door de krachtige wind leidt tot stuifsneeuw. Blijf de berichten en waarschuwingen de komende dagen goed volgen. sneeuwdek 7 januari 2010
kaart sneeuwdek 7 januari 2010
In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het op een aantal plaatsen tot strenge vorst. In Leeuwarden werd -15,2 graden gemeten, dat is zeer strenge vorst. Ook De Bilt had met -10,7 graden strenge vorst, de vijfde dag met strenge vorst in deze eeuw. De afgelopen nacht was niet de koudste van deze winter: in de vroege ochtend van zaterdag 19 december 2009 werd boven een vers sneeuwdek in Deelen -18,4 graden gemeten.

Tot dusver zijn er de afgelopen dagen op diverse plaatsen in Nederland flinke sneeuwbuien gevallen. In delen van Noord-Holland ligt 10 tot 15 cm en in Drenthe lokaal 20 tot 23 cm. Voor het verkeer zijn sneeuwbuien verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven. De buien gaan vaak vergezeld met windstoten waardoor de omstandigheden voor het verkeer nog slechter worden.

Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijk met het zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen soms zelfs tot minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de vooruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op. Sneeuwbuien ontstaan vaak in koude lucht die van noordelijke breedten (uit het poolgebied) wordt aangevoerd. Vooral als die lucht op grote hoogte in de atmosfeer zeer koud is, kunnen flinke buien ontstaan. Het relatief warme water van de Noordzee vormt een extra voedingsbron voor de buien. Op woensdag trok er kleine storing vlak langs de kust naar het zuiden. Rondom deze storing ontstonden sneeuwbuien. Het KNMI heeft in begin van de middag al een voorwaarschuwing uitgegeven voor extreem weer omdat slechts een deel van het land met de zware sneeuwbuien te maken zou krijgen. Op de neerslagradar was goed te zien hoe dat sneeuwgebied over delen van Noord- en Zuid-Holland trok. In de rest van het land is vrijwel geen nieuwe sneeuw gevallen. In de nieuwe situatie die 1 februari ingaat heeft het KNMI ook de mogelijkheid om ook regionaal een weeralarm uit te geven.

Eerste uitgave: 07-01-10