Gemeente Delfzijl

Spraakontwikkeling centraal in Delfzijl

De hele maand januari staat in de gemeente Delfzijl de spraak/taalontwikkeling bij jonge kinderen van 0 tot 4 jaar centraal. GGD Groningen organiseert samen met Kids2B (kinderopvang en peuterspeelzalen in de gemeente Delfzijl) op de consultatiebureaus, bij de kinderopvang en bij de peuterspeelzalen allerlei activiteiten onder de naam âVan Brabbel naar Babbelâ.

Waarom

Steeds vaker worden achterstanden in spraak/taal geconstateerd als kinderen naar de basisschool gaan. Kinderen hebben daar in hun algehele ontwikkeling last van. Immers, ze kunnen zich niet voldoende verstaanbaar maken en ze begrijpen allerlei opdrachtjes op school onvoldoende. Daardoor dreigt het gevaar dat kinderen langzaam achterop raken en zich onzeker gaan voelen. Spraak/taal is de basis waar een kind niet zonder kan.

Â

Wat gaan we doen

Op verschillende momenten in januari zijn er activiteiten. Zo zullen kinderen uit groep 8 van de basisschool de kleinere kinderen voorlezen, komt er een troubadour langs peuterspeelzalen en kinderopvanglocaties die kinderliedjes gaat vertolken en zijn er informatiemomenten (door logopedisten gegeven) voor ouders en professionals. Ook de openbare bibliotheek doet een duit in het zakje met het aanbieden van verschillende activiteiten. Op 27 januari eindigt âVan Brabbel tot Babbelâ met een taaldebat. Ouders van jonge kinderen en professionals gaan met elkaar in gesprek over de spraak/taal ontwikkeling van kinderen.

Â

Start op 6 januari

Van âBrabbel tot Babbelâ start op 6 januari om 15 uur in zaal "de Schans" in de Molenberg in Delfzijl. Wethouder Thea van der Veen van de gemeente Delfzijl zal op ludieke wijze de opening verrichten en Anneloes Volmer (mezzosopraan)gaat een tekst van Annie M.G. Schmidt vertolken die door Tom Sol (bekende bariton) op muziek is gezet.