Technische Universiteit Eindhoven

Hoogbegaafde basisschoolleerlingen in de collegebanken

Geplaatst: 07 januari, 2010

Zon honderd hoogbegaafde kinderen waren deze week een dagje op bezoek op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Ze kwamen voor een demonstratie over kernfusie, een college verzorgd door prof.dr. Niek Lopes Cardozo.Het college over kernfusie past binnen een schoolproject over energie.

Prof. Niek Lopes Cardozo geeft 'college' over kernfusie

De leerlingen zitten in de midden- en bovenbouw van drie zogenaamde Leonardo-scholen: De Zevensprong in Eindhoven, De Heiakker in Deurne en basisschool Leuken in Weert. Het zijn scholen die hun onderwijsprogramma inrichten op hoogbegaafdheid.

College over kernfusie
De collegezaal in het auditorium van de TU/e vult zich die morgen met pratende kinderen. Het lawaai verstomt acuut als Niek Lopes Cardozo, hoogleraar plasmafysica bij de faculteit Technische Natuurkunde, zonder enige aankondiging begint met zijn eerste demonstratie. Hij geeft een zwiep aan een klein tolletje op een soort platformpje, en als hij het middenstukje weghaalt, zweeft het tolletje. De kinderen weten heus wel hoe dat kan: Een magnetisch veld!, volgens één van de slimste kinderen in de collegebanken. Het is de inleiding van een les over kernfusie, een demonstratie over het opwekken van energie uit waterstof.
Een uurtje stilzitten en luisteren valt niet mee. Niek Lopes Cardozo voelt de sfeer prima aan en wisselt zijn verhaal over bevolkingsgroei, CO2-uitstoot, tekort aan energie en kernfusietechnologie af met leuke proefjes. De kinderen doen hun uiterste best om rookkringen te vangen en willen ook allemaal even de plasmabol aanraken. Een van de kinderen reageert na afloop aldus: Ik vind het leuk en had niet verwacht dat het zoveel over energie zou gaan. Op zon technische universiteit verwacht ik meer iets met computers. Maar ik vind het wel leuk. Vooral interessant dat hij al die proefjes doet.