VU medisch centrum

VUmc-wetenschappers leveren bijdrage aan belangrijk onderzoek

Simpele test kan ernstige infecties voorkomen

8 januari 2010

De kans op een ernstige infectie door de neusbacterie Staphylococcus aureus vermindert sterk door behandeling met een zalfje van slechts 7 euro. Medewerkers van de afdeling medische microbiologie van VUmc werkten jarenlang mee aan een onderzoek naar het tegengaan van deze infectie. Wetenschappers keken bij zo'n 6.500 patiënten of zij de bacterie in hun neusholte met zich meedroegen. Deze bacterie kan na een operatie infecties veroorzaken.

Bijna 20 procent van de patiënten bleek besmet. De helft van hen kreeg een antibioticazalf in de neus en een desinfecterende lotion om zich mee te wassen, de andere helft niet. Van de onbehandelde groep liepen twee keer zoveel mensen in het ziekenhuis een infectie op. Vooral het aantal ernstige, diepe infecties nam sterk af. Staphylococcus aureus is een van de meest voorkomende verwekkers van infecties na een operatie.

Inmiddels zijn de test en de behandeling met zalf en lotion in VU medisch centrum reeds ingevoerd op de afdeling cardiochirurgie, en is men bezig het ook op andere chirurgische afdelingen te introduceren. Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift The New England Journal of Medicine .
bron: Origineel