Belgische Federale Overheid


* De Juiste Click, een spel dat veilig internetgebruik promoot

De Juiste Click, een spel dat veilig internetgebruik promoot

Datum: 08 januari 2010

Child Focus heeft samen met Sensoa een spel ontwikkeld om kinderen de regels voor veilig internetgebruik aan te leren. Internet is een bron van spel en avontuur, maar soms loopt het ook wel fout.

Het spel 'De Juiste Click' leert kinderen daarom welke handelingen of gedragingen kunnen en welke absoluut niet. Een van de basisregels is bijvoorbeeld dat niemand zijn identiteitsgegevens zomaar voor iedereen te grabbel mag gooien.

Het centrale onderdeel is een speldoos, waarmee een klas in de derde graad van het lager onderwijs aan de slag kan. Om het spel te spelen is er geen computer of internet nodig. De nadruk ligt niet op technische aspecten, maar op zelfreflectie.

Het spelverloop bestaat erin dat kinderen kleine spelletjes tegen elkaar spelen om 'internettijd' te verzamelen, die ze dan kunnen spenderen in een 'internetzone'. Daar voeren ze opdrachten uit in verband met (on)betrouwbare informatie, het al dan niet meedoen aan wedstrijden of enquêtes, het omgaan met profielen van anderen of het prijsgeven van persoonlijke gegevens. De opdrachten zijn gebaseerd op voor hen herkenbare situaties waarin ze zelf keuzes moeten maken. Tijdens het spel en in de nabespreking wordt duidelijk of ze de juiste keuzes hebben gemaakt.

Meer informatie over het spel vindt u op de website www.clicksafe.be.