Belgische Federale Overheid


* Top Skills : meer vrouwen in managementfuncties

Top Skills : meer vrouwen in managementfuncties

Datum: 08 januari 2010

Om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in het management op federaal niveau weg te werken lanceerde Selor 'Top Skills'. Dit project wil vrouwen helpen om zich bewust te worden van hun competenties en wil hen motiveren om mee te doen aan managementselecties. Dankzij Top Skills kunnen ze deelnemen aan een simulatie van een assessmentinterview (selectieprocedure voor managers) waarbij vijf managementcompetenties gemeten worden.

Waarom zijn ze ondervertegenwoordigd?

Ongeacht het activiteitendomein, de sector en zelfs het land tonen de cijfers aan dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn op het vlak van managementfuncties. Binnen de federale overheid is slechts 15% van de managers vrouwelijk. Het lijkt erop dat een laag zelfbeeld en een foutieve voorstelling van de functie van manager de oorzaak zijn van deze ondervertegenwoordiging. Soms zijn het zelfs de vrouwen die de vooroordelen in de hand werken: omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze geen kans maken tegen mannelijke kandidaten, nemen ze niet deel aan de selecties.

Assessmentinterviewsimulatie

De kandidates zullen een assessmentinterview kunnen simuleren. Ze moeten daarbij een casestudy presenteren voor een jury en daarna krijgen ze feedback over hun sterke en te verbeteren punten. Selor evalueert aan de hand van de simulatie van het managementinterview vijf van de twaalf specifieke en vereiste competenties voor een functie als manager, zoals:

* flexibel en vernieuwend denken

* beschikken over visie- en integratiecapaciteiten
* verantwoordelijkheidszin en initiatief nemen
* kunnen overtuigen en onderhandelen

* samenwerken en netwerken uitbouwen.

Inschrijvingsvoorwaarden

Dit zijn de inschrijvingsvoorwaarden om te kunnen deelnemen aan Top Skills:

* vrouw zijn

* ouder dan 30 jaar zijn

* in het bezit zijn van een universitair diploma of een functie van niveau A uitoefenen binnen de overheid

* minstens 6 jaar ervaring hebben op het vlak van management en/of 10 jaar ervaring binnen eenzelfde activiteitendomein.

Inschrijven kan tot 18 januari 2010.

Meer info over Top Skills en de inschrijving op de website van Selor.

Meer info bij diversity@selor.be.