Gemeente Breda

Agenda voor maatschappelijke ontwikkeling Teteringen bepaald

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het uitvoeringsprogramma IDOP Teteringen.

Het uitvoeringsprogramma maakt deel uit van het integraal dorpsontwikkelingsplan dat in oktober vorig jaar is vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma is feitelijk de agenda voor de maatschappelijke ontwikkeling van Teteringen in de toekomst en omvat tien projecten. Voor deze projecten is in de gemeentelijke begroting een bedrag beschikbaar van in totaal ⬠115.000,- .

De inwoners van het dorp voeren zelf grotendeels de regie over vier projecten en dragen tevens zorg voor de communicatie; namelijk het verenigingsplatform (steunen en versterken verenigingsleven), de sociale thermometer (hoe loopt de integratie oud en nieuw), jeugd (activiteiten en eventueel tijdelijke voorziening) en het dorpsinformatiepunt. De uitvoering van de andere projecten en acties uit het uitvoeringsprogramma vergen intensieve betrokkenheid van de inwoners van het dorp, zodat zij zelf mede vorm kunnen geven aan de randvoorwaarden voor integratie tussen oud en nieuw en voor de levensloopbestendigheid van het wonen en de woonomgeving. Onder de paraplu van het GWI uitvoeringsplan in Teteringen komen ook allerlei projecten en themaâs aan de orde waar het dorp invloed op kan uitoefenen, zoals veilige verkeersroutes, zorgsatelliet en een gezondheidscentrum.

De belangrijkste reden voor het opstellen van het Integraal Dorpontwikkelingsplan Teteringen was de voorgenomen sterke uitbreiding van het woongebied rondom Teteringen, waarvan een deel inmiddels is gerealiseerd. Het is de wens van veel bewoners om tijdens en na de uitbreiding de leefbaarheid en de sociale samenhang in het dorp te behouden.
De belangrijkste onderdelen van het IDOP zijn de integratie tussen oude en nieuwe inwoners, het behoud van een sterk en gevarieerd verenigingsleven, een zo goed mogelijke toekomst voor de Teteringse jeugd en het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen van senioren en mensen met beperkingen.

Breda, 6 januari 2010

Te downloaden:

* IDOP DEEL 2 uitvoeringsprogramma (2).pdf