Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Koude zaterdag met sneeuw en wind
8 januari 2010 - Zaterdag wordt het een zeer koude winterdag met sneeuw en veel wind. In de loop van de nacht valt in Limburg de eerste sneeuw waarna het sneeuwgebied zich langzaam verder over het land uitbreidt. Rond de middag sneeuwt het in een groot deel van het land. De wind neemt daarbij sterk toe, boven land tot vrij krachtig windkracht 5, aan de kust tot krachtig of hard, windkracht 6 of 7. De sneeuw leidt in combinatie met de wind tot overlast en slecht zicht. Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de Canadese JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Tabel voor bepaling van de gevoelstemperatuur volgens de Canadese JAG/TI methode die het KNMI hanteert
Plaatselijk kunnen sneeuwduinen ontstaan. Bovendien is het bijzonder koud. De temperaturen liggen iets onder nul maar door de harde wind voelt het veel kouder aan. De gevoelstemperaturen liggen zaterdag tussen -10 en -15 graden. Wie langdurig buiten verblijft moet oppassen voor onderkoeling. Blijf de weerberichten en waarschuwingen volgen!

Lage gevoelstemperaturen
De gevoelstemperatuur staat ook wel bekend als windchill: hoe kouder het is en hoe harder het waait des te kouder voelt het aan. Voor het berekenen van de gevoelstemperatuur wordt met gebruik gemaakt van een nieuwe in Canada ontwikkelde formule. De wetenschappelijk onderbouwde methode van de "Joint Action Group for Temperature Indices" (JAG/TI) is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid. De berekening geldt voor een gezond, volwassen en wandelend mens, maar het verschil in kwetsbaarheid voor kou kan tussen verschillende mensen groot zijn. De gevoelstemperatuur wordt berekend uit een combinatie van de luchttemperatuur en de gemiddelde windsnelheid. Bij zonnig weer voelt het minder koud aan dan de berekende gevoelstemperatuur doet vermoeden.

Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kan na enkele uren in de buitenlucht bij kwetsbare mensen onderkoeling optreden. Gemiddeld drie dagen per jaar komen gevoelstemperaturen onder de -15 graden en kan na een uur koudeletsel optreden. Bij -20 graden of lager neemt, afhankelijk van de duur, ook bij goed afdichtende winterkleding de kans op bevriezing van nog onbedekte huid toe. Het KNMI meldt in de weersverwachting de gevoelstemperatuur bij -15 graden of lager.

Strenge vorst
In de nacht van donderdag op vrijdag kwam het op een aantal plaatsen tot strenge vorst. In Leeuwarden werd -15,2 graden gemeten, dat is zeer strenge vorst. Ook De Bilt had met -10,7 graden strenge vorst, de vijfde dag met strenge vorst in deze eeuw. De afgelopen nacht was niet de koudste van deze winter: in de vroege ochtend van zaterdag 19 december 2009 werd boven een vers sneeuwdek in Deelen -18,4 graden gemeten.

Eerste uitgave: 07-01-10