Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Datum 7 januari 2010
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Zijlstra (VVD) over falende richtlijnen voor medisch specialisten (ingezonden 8 december 2009).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Zijlstra over falende richtlijnen voor medisch specialisten.

(ingezonden 8 december 2009)


1
Heeft u kennisgenomen van de uitzending van het programma Missers, waarin de omstandigheden rondom het overlijden van mevrouw A. de R. worden besproken?
1)


1
Ja, daar heb ik kennis van genomen.


2
Deelt u de mening dat de richtlijn voor gynaecologen in dit geval gefaald heeft?


3
Deelt u de mening dat het niet mogelijk zou moeten zijn voor medisch specialisten om zich bij dergelijk falend handelen te beroepen op een foutieve richtlijn?


4
Hoe gaat u er voor zorg dragen dat medisch specialisten in de toekomst aangesproken kunnen worden op hun beroepsmatige verantwoordelijkheid en het daarmee gepaard gaande redelijkerwijs te verwachten inzicht, in plaats van op een vaak onvolledige richtlijn?


2, 3 en 4
In de uitzending werd de conclusie getrokken dat de geldende richtlijn weinig specifiek is op het gebied van het toedienen van bloeddrukverlagende middelen. Richtlijnen weerspiegelen de stand van de wetenschap en zijn aan verandering onderhevig. Het behoort tot de verantwoordelijkheid van de beroepsgroep om kennis en kunde up to date te houden en tevens zorg te dragen voor het onderhoud van richtlijnen. Met het Kwaliteitskader van de Orde van medisch specialisten, dat op dit moment in de maak is, wordt dit tevens in de beroepscode vastgelegd.

Daarnaast hebben medische specialisten te allen tijde de verantwoordelijkheid voor het verlenen van verantwoorde zorg, rekening houdend met wat richtlijnen aangeven, maar zich hier niet exclusief op baserend. Niet alle gebieden zijn namelijk gedekt door richtlijnen. Bovendien kunnen richtlijnen niet in mindering worden gebracht op de individuele verantwoordelijkheid van artsen. Daarnaast moet er ook ruimte zijn om, in het belang van de patiënt, beargumenteerd af te wijken van een richtlijn. Hierop kunnen medisch specialisten aangesproken worden door de eigen beroepsvereniging in het kader van visitaties, door de patiënt en door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.


1) Missers, 31 maart 2009
http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=9216931&md5=7de5 43083743a7cb1b49e84b8037364c






---- --