Nederlandse Taalunie

Martijn Kager wint Taalunie Scriptieprijs met studie over kunnen

Den Haag, 8 januari 2010

Taal dient om de werkelijkheid te beschrijven, maar meer nog om de kijk van mensen op die werkelijkheid te beïnvloeden. Dat kun je zelfs aantonen met eenvoudig lijkende zinnetjes met het werkwoord kunnen. Martijn Kager deed dat in zijn scriptie De retoriek van kunnen en wint daarmee de Taalunie Scriptieprijs 2009, ter waarde van EUR 1500.

Kager, student aan de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Universiteit Leiden, analyseert het gebruik van kunnen in zinnetjes als 'Fidel kan ziek zijn', 'Klaas-Jan kan goed voetballen' en 'U kunt op de bank gaan zitten'. Dat blijkt veel ingewikkelder dan je zou verwachten. Maar door zijn geavanceerde methode, zijn creativiteit en zijn sterke gedrevenheid brengt Kager het werk tot een goed einde.

De jury van de Taalunie Scriptieprijs, die bestond uit de hoogleraren Joop van der Horst (Leuven), Guy Janssens (Luik), Sjaak Kroon (Tilburg), Ted Sanders (Utrecht) en Reinhild Vandekerckhove (Antwerpen) vindt de scriptie van Maarten Kager 'origineel, goed geschreven en vernieuwend'. Ze was ook verheugd over de kwaliteit van de andere inzendingen en over de variatie in het onderzoek, van sociolinguïstisch onderzoek tot dialectologie en van historische grammatica tot sociaalwetenschappelijk onderzoek.

Met de Taalunie Scriptieprijs wil de Taalunie studenten neerlandistiek stimuleren om een schitterende afstudeerscriptie te schrijven. De scripties moeten in het Nederlands zijn geschreven door een student van een Nederlandse of Vlaamse universiteit. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt; het ene jaar voor een scriptie over een letterkundig onderwerp, het andere jaar voor een scriptie op het gebied van taalbeheersing of taalkunde.

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

---