Openbaar Ministerie

Openbaar Ministerie in hoger beroep containerzaak

8 januari 2010 - Arrondissementsparket Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) Zutphen heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de vonnissen van de rechtbank in de containerzaak, de zaak waarbij Tano Jansen werd opgesloten in een container en overleed. Het OM is het niet eens met de straf die door de rechtbank is opgelegd aan vier verdachten.

De rechtbank legde op 30 december 2009 vier verdachten straffen op voor onder meer wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood als gevolg. De straffen wijken aanzienlijk af van de door het OM geëiste straffen. Daarnaast is het OM het niet eens met de vrijspraak ten aanzien van het ten laste gelegde feit dood door schuld. De officier van justitie heeft de vonnissen van de rechtbank besproken met de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep). Samen hebben de officier van justitie en advocaat-generaal besloten tot hoger beroep.

Het OM eiste tegen een 18-jarige verdachte 5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank legde hem een gevangenisstraf op van 24 maanden waarvan 12 voorwaardelijk. Tegen twee 19-jarige verdachte eiste het OM een gevangenisstraf van 4 jaar. Zij kregen gevangenisstraffen van 18 maanden waarvan 9 voorwaardelijk en 16 maanden waarvan 8 voorwaardelijk. Tegen een minderjarige verdachte eiste het OM 2 jaar jeugddetentie waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De rechtbank legde 10 maanden jeugddetentie waarvan 3 voorwaardelijk op.