Ministerie van Defensie

Nederlandse bijdrage aan Europese politie-inzet Afghanistan

8 januari 2010, 16.58 uur

Nederland is al lang betrokken bij de opleiding van Afghaanse agenten. Nederland levert 2 extra marechaussees aan de European Gendarmerie Force (EGF) in Afghanistan. De EGF gaat 325 agenten aan de NAVO Trainingsmissie in Afghanistan (NTM-A) leveren. De ministers Van Middelkoop (Defensie) en Verhagen (Buitenlandse Zaken) hebben de Tweede Kamer hier vandaag over geïnformeerd.

De Koninklijke Marechaussee levert al een staffunctionaris aan de EGF. Hier worden per 1 februari 2 trainers aan toegevoegd, met de mogelijkheid deze bijdrage uit te breiden tot 5 functies. De trainers zullen op het opleidingscentrum in Mazar-e-Sharif worden geplaatst, waar Frankrijk lead nation is. Vanwege de specifieke militaire politie expertise van de EGF is gekozen het zwaartepunt van de bijdrage te leggen op training en begeleiding van de Afghan National Civil Order Police (ANCOP). Dit onderdeel van het Afghaanse politieapparaat lijkt qua takenpakket het meest op de militaire politie.

Coördinatie

Een Afghaanse agent krijgt schietinstructies van een Nederlandse marechaussee.

De NTM-A coördineert de verschillende initiatieven gericht op de opbouw van het Afghaanse leger- en politieapparaat, zoals de Operational Mentoring and Liaison Teams (OMLT's) en Police Mentoring Teams (POMLT's). Het hoofdkwartier van de NTM-A in Kabul werd op 21 november 2009 officieel geopend. De EGF-inzet valt onder het commando van het NTM-A, dat weer onder de ISAF valt.