Gemeente Helmond


Aanpak dreigend tekort strooizout

Door het langdurige winterweer dreigen de voorraden strooizout ook in de regio Zuidoost-Brabant uitgeput te raken.

De regio Zuidoost-Brabant bereidt zich daarom voor op de mogelijke gevolgen van een tekort aan zout vanaf het weekend.

Getroffen maatregelen

In Zuidoost-Brabant hebben alle gemeenten al maatregelen getroffen. Zo is een keuze gemaakt om bepaalde wegen niet meer te strooien. Daarmee willen de gemeentes met de zoutvoorraad de belangrijkste routes zolang mogelijk begaanbaar houden. In principe gaan Rijkswegen en Provinciale wegen voor. De gemeenten proberen verder op allerlei manieren aan strooizout te komen.

Samenwerking Rijkswaterstaat

Tot het weekend heeft Rijkswaterstaat nog voldoende zout op voorraad om de Rijkswegen te kunnen bestrooien. Gezien de weersverwachting van het KNMI zijn de voorraden tijdens het weekend mogelijk niet meer toereikend. Dit kan leiden tot ernstige hinder voor de weggebruiker in het weekend en mogelijk de dagen daarna. Ook Rijkswaterstaat werkt aan het verkrijgen van meer strooizout, het gebruik van alternatieve strooimiddelen en het selectief strooien van wegen. Hierin werkt Rijkswaterstaat samen met provincies en gemeenten.

Informatievoorziening

Rijkswaterstaat adviseert iedereen zichzelf te informeren over de actuele weer- en verkeerssituatie en het reisgedrag daarop aan te passen. Dit kan via internet, de actuele verkeersinformatie, het gratis Landelijke Informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 en informatieborden boven de weg. Voor lokale informatie adviseren wij daarnaast de gemeentelijke websites in de gaten te houden. Ook Omroep Brabant zal de nodige informatie verstrekken.

Wat moet u weten

Kijk uit met winterbanden, zij hebben maar een zeer beperkte toegevoegde waarde bij gladheid. Houd rekening met lange reistijden vanwege het langzaam rijden en files. De politie geeft prioriteit aan noodhulp. Mogelijk ontstaat ook een vertraagde opkomsttijd van de hulpdiensten. Houd daar rekening mee. Uiteraard doet de regio er alles aan om dit tot een minimum te beperken. Houd er ook rekening mee dat openbaar vervoer plotseling kan uitvallen.

Lees meer informatie over de aanpak van de regio Zuidoost-Brabant (PDF, 16,7 Kb)

Lees wat u in uw omgeving kunt doen

Meer informatie over gladheidbestrijding in Helmond