Gemeente Eersel


Aanpak dreigend tekort aan strooizout vanaf het weekend

Nieuwsbericht | 08-01-2010
Door het langdurige winterweer van koude en neerslag is er nu al anderhalf keer zoveel strooizout gebruikt als normaal in een jaar gebruikt wordt. De voorraden dreigen daardoor uitgeput te raken. Ook de regio Zuidoost-Brabant bereidt zich voor op de mogelijke gevolgen van een tekort aan zout vanaf het weekend. Een aantal gemeenten zit nu al zonder strooizout.
In Zuidoost-Brabant hebben alle gemeenten al maatregelen getroffen. Zo is een keuze gemaakt om bepaalde wegen niet meer te strooien. Daarmee willen de gemeentes met de zoutvoorraad de belangrijkste routes zolang mogelijk begaanbaar houden. De gemeenten proberen op allerlei manieren aan strooizout te komen.

In principe gaan Rijkswegen en Provinciale wegen voor. Ook andere manieren van gladheidbestrijding worden nu bekeken. Op regionaal en landelijk niveau vindt overleg plaats over de schaarste en de mogelijke gevolgen daarvan.
Tot het weekend heeft Rijkswaterstaat nog voldoende zout op voorraad om de Rijkswegen te kunnen bestrooien. Gezien de weersverwachting van het KNMI zijn de voorraden tijdens het weekend mogelijk niet meer toereikend. Dit kan leiden tot ernstige hinder voor de weggebruiker in het weekend en mogelijk de dagen daarna. Ook Rijkswaterstaat werkt aan het verkrijgen van meer strooizout, het gebruik van alternatieve strooimiddelen en het selectief strooien van wegen. Hierin werkt Rijkswaterstaat samen met provincies en gemeenten. Gevolgen
De exacte gevolgen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals aanvoer van strooizout en de weersomstandigheden. Daarover informeert Rijkswaterstaat continu.
Rijkswaterstaat adviseert iedereen zichzelf te informeren over de actuele weer- en verkeerssituatie en het reisgedrag daarop aan te passen. Dit kan via internet, de actuele verkeersinformatie, het gratis Landelijke Informatienummer van Rijkswaterstaat 0800-8002 en informatieborden boven de weg. Voor lokale informatie adviseren wij daarnaast de gemeentelijke websites in de gaten te houden. Ook Omroep Brabant zal de nodige informatie verstrekken.
Waarvoor is regionaal aandacht
Regionaal inventariseren we continu waar problemen ontstaan. Ziekenhuizen in de regio zijn tot nu toe goed bereikbaar. Ze liggen allemaal aan routes waarop door de betreffende gemeenten nog gestrooid wordt. Uiteraard hebben we regionaal ook aandacht voor de bereikbaarheid en de bevoorrading van diverse objecten, de vitale infrastructuur, de inzetbaarheid van hulpdiensten en de publieke dienstverlening.
Wat moet u weten
Kijk uit met winterbanden, zij hebben maar een zeer beperkte toegevoegde waarde bij gladheid. Houd rekening met lange reistijden vanwege het langzaam rijden en files. De politie geeft prioriteit aan noodhulp. Mogelijk ontstaat ook een vertraagde opkomsttijd van de hulpdiensten. Houd daar rekening mee. Uiteraard doet de regio er alles aan om dit tot een minimum te beperken. Houd er ook rekening mee dat openbaar vervoer plotseling kan uitvallen.
Wat kunt u zelf doen
Naast alle dingen die u al in kranten en op radio en tv kunt horen en lezen, wil de regio nog een speciaal beroep doen op u.
1. Ga niet de weg op als het niet strikt noodzakelijk is
2. Zorg ervoor dat er voldoende eten en drinken in huis is.
3. Als u met de auto toch de weg opgaat neem dan een ruime reistijd en neem voldoende voorraad mee voor het geval u strandt. Denk daarbij aan een deken, eten, (warm) drinken, eventueel uw noodpakket (zie www.denkvooruit.nl). Zorg ook dat u voldoende brandstof in uw tank heeft.

4. De overheid vraagt extra voorzichtig te blijven in deze weersomstandigheden. Maar u kunt ook een handje helpen gezien het landelijk zouttekort :

- Veeg versgevallen sneeuw zo snel mogelijk van het trottoir af, voordat dit vastgelopen wordt.

- Veeg niet alleen uw eigen stoep schoon, maar ook troitoirs en eventueel fietspaden.

- Grotere hoeveelheden sneeuw kunnen ook met een schep worden verplaatst.

- Veeg of schep de meeste sneeuw weg naar een plek waar niemand er last van heeft. Niet in goten of voor rioolputten en ook niet op fietspaden.

5. Overweeg welke activiteiten u wel of niet gaat ondernemen en weeg daarin de risicoâs goed af.
Burenhulp
Denk onder deze weersomstandigheden eens extra aan uw buren. Met name oudere en minder mobiele mensen. Zij durven mogelijk met deze weersomstandigheden niet meer naar buiten. Zij raken daardoor mogelijk geïsoleerd. Bel regelmatig bij hen aan om te vragen of ze nog iets nodig hebben en of u ze ergens mee kunt helpen. Zij zullen u zeer dankbaar zijn.