Gemeente Eijsden

Persbericht tekort strooizout

Vandaag ontvingen wij een persbericht van AkzoNobel, dat er geen zout meer wordt geleverd. Alle zout gaat naar Rijkswaterstaat. Het persbericht is bijgevoegd.

Gelet op de aanwezige zoutcapaciteit is er besloten om in het weekend minder dan de hoofdroute te strooien. Er wordt niet op fietspaden en school-thuis-routen gestrooid, ook het buitengebied wordt niet gestrooid.

Wel wordt er gestrooid op de gebiedsontsluitingswegen, busroute en enkele hellingen. De kaart waarop de strooiroutes in paars zijn aangegeven zijn bijgevoegd. In de prioritering is er rekening gehouden met het feit dat calamiteitenvoertuigen (brandweer en ambulance) zo snel mogelijk ter plaatse kunnen komen.

Zodra er weer voldoende zout aanwezig is, zal er weer gestrooid worden volgens plan.

PERSBERICHT;

8 januari 2010

AkzoNobel ondersteunt Rijkswaterstaat met strooizout

In de komende dagen levert AkzoNobel in totaal 15 kiloton strooizout aan Rijkswaterstaat. Met deze uitzonderlijke levering strooizout draagt AkzoNobel bij aan de nationale verkeersveiligheid in de komende winterse dagen. Voor Rijkswaterstaat is deze levering een belangrijke bijdrage aan de aanpak voor het strooizout tekort. Het zout wordt in afstemming met provincies en gemeenten ingezet.

AkzoNobel is een grote leverancier van strooizout met zoutfabrieken in Nederland (Hengelo en Delfzijl) en Mariager te Denemarken. De resterende voorraad die nog niet was verkocht aan klanten, wordt verkocht aan Rijkswaterstaat. Dit betekent dat van vrijdag 8 januari tot en met woensdag 13 januari AkzoNobel in totaal 15 kiloton strooizout aan Rijkswaterstaat levert. AkzoNobel heeft hiertoe besloten om zo de nationale verkeersveiligheid te kunnen ondersteunen. Als gevolg hiervan kan AkzoNobel tot en met woensdag 13 januari geen aanvullende orders voor strooizout aannemen. De overeenkomst tussen AkzoNobel en Rijkswaterstaat is gebaseerd op de normale marktprijs.

Het zout wordt door Rijkswaterstaat gebruikt in haar aanpak van het dreigend strooizout tekort. Dit betekent dat het niet alleen op snelwegen wordt ingezet, maar ook op provinciale wegen en waar nodig op lokale wegen. Hierover onderhoudt Rijkswaterstaat contact met provincies en gemeenten.

Te downloaden:

* Kaart strooilocaties.pdf

Zie het origineel