Gemeente Doetinchem

Persbericht, 8 januari 2010

Doorbraak Het Nieuwe Pelgrim in Gaanderen: bouw start in 2010

De provincie Gelderland, gemeente Doetinchem, Sité Woondiensten en Klaassen Vastgoedontwikkeling hebben overeenstemming bereikt over een doorstart van Het Nieuwe Pelgrim. Nog in 2010 wordt gestart met de volgende fase van de bouw.

De ontwikkeling van het Pelgrimterrein kent een lange voorgeschiedenis. Na de oplevering van de eerste 36 koopwoningen in 2008, raakte de bouw in het slop als gevolg van de economische crisis. In december 2009 werd duidelijk dat de provincie bereid is om ongeveer 600.000 euro in de bouw te steken. Vervolgens zijn de betrokken partijen (Sité, Klaassen en gemeente) weer om tafel gaan zitten om het plan vlot te trekken. Dit heeft nu geresulteerd in overeenstemming over de definitieve invulling van de plannen.

De gesprekken hebben geleid tot aanpassing van het oorspronkelijke plan. In 2010 wordt begonnen met de bouw van in totaal 122 woningen: 28 sociale huurwoningen, 60 wooneenheden voor Sensire en 34 huurappartementen. Verder staat nu vast dat er een supermarkt komt langs de hoofdstraat en de gemeente koopt een kavel voor de ontwikkeling van een brede school, in plaats van de geplande multifunctionele accommodatie. Daarnaast neemt de gemeente het op zich om het Pelgrimpad, de fietsverbinding tussen de Hoofdstraat en de Akkerstraat, versneld aan te leggen. Afhankelijk van de verkoop zal tot slot ook de eerder geplande koopwoningen worden gerealiseerd (36 appartementen en 9 eengezinswoningen).

Om de plannen mogelijk te maken, dragen naast de provincie (die ongeveer 600.000 euro heeft toegezegd) de gemeente 200.000 bij. Ook koopt de gemeente een stuk grond, voor ontwikkeling van een brede school. Sité Woondiensten investeert door het omzetten van koopwoningen in huurwoningen. Klaassen Vastgoedontwikkeling brengt lagere bouwkosten in rekening.

De overeenkomst levert alle vier de partijen voordelen op. Het Nieuwe Pelgrim levert een fors aantal nieuwe eengezins huurwoningen op, waarmee ook gehoor wordt gegeven aan de uitkomsten van het woononderzoek. Het vlot trekken van de bouw betekent bovendien behoud van de werkgelegenheid. Maar de grootste winnaar is natuurlijk het dorp Gaanderen. We kunnen nu de Hoofdstraat afmaken, hierna is het centrum klaar, aldus de partijen.