Gemeente Zevenaar


08-01-2010: Plastic zorgt voor betere afvalscore

Volgens de Coelo-atlas over 2009 heeft de gemeente Zevenaar (voor het eerst) de laagste afvalstoffenheffing van Nederland. De heffing voor meerpersoonshuishoudens bedraagt gemiddeld ⬠159,-. Er is een grote kans dat Zevenaar in 2010 weer de goedkoopste is, omdat de afvalstoffenheffing nog veel lager wordt (⬠127,-). Tussen 2006 en 2010 is de heffing gedaald van
⬠189,- naar ⬠127,-.

Ondanks een lage heffing boekt de gemeente Zevenaar toch heel goede milieuprestaties. Volgens het meest recente overzicht van Senter Novem houdt Zevenaar 66% van het afval apart. Slechts 33 gemeenten hebben in Nederland een betere score. En maar drie daarvan zijn met Zevenaar vergelijkbaar qua stedelijkheid. De andere dertig zijn meer plattelandsgemeenten, waar het scheidingsgedrag over het algemeen beter is. Op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding van de afvalscheiding scoort Zevenaar daarmee het beste.

De plasticinzameling moet er voor zorgen dat Zevenaar een nog hoger percentage van het afval apart gaat houden. Vanwege de korte tijd tussen het verspreiden van de zakken en de eerste inzamelronde, leverde de eerste inzamelroute 1000 kg op. De laatste route kende echter al een opbrengst van ruim 3000 kg. De gemeente gaat er van uit dat door de gewenning de inzameling nog meer zal gaan opleveren, zodat de prognose van 36 ton per maand uiteindelijk wel gehaald wordt.