Ingezonden persbericht

Deze week in VNG Magazine nr. 1 vrijdag 8 januari 2010

* Kinderopvang en onderwijs op één lijn
Deze maand bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel Ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie. Doel: meer en betere voorschoolse educatie in kinderopvang en op peuterspeelzaal, waardoor kinderen met een taalachterstand beter kunnen worden geholpen en niet al vanaf de eerste dag op de basisschool achterlopen bij hun klasgenootjes. VNG Magazine sprak erover met staatssecretaris Sharon Dijksma van OCW.

* Lokale gladheidsbestrijding: waar, wanneer en hoe?

Zodra het winterweer zijn intrede doet in Nederland, komen de vragen over wanneer en waar wordt begonnen met strooien en schuiven. De lokale gladheidsbestrijding leverde in de afgelopen weken veel vragen op, maar ook kritiek, vooral van burgers en oppositiepartijen.

* Oudjaarsfeest als bliksemafleider in Veen
De door velen gevreesde nieuwjaarsnacht is voorbij. Volgens minister Guusje ter Horst (BZK) was het niet rustig, maar zijn de problemen beheersbaar gebleven. Burgemeester Fons Naterop van Aalburg is tevreden. De traditionele onrust in de wijk Veen bleef uit dankzij een pakket maatregelen. Ingrediënten: een feest, blokkade, beveiligingsmaatregelen en zelfs de inzet van onbemande vliegtuigjes.

* Hoe stimuleer je sociaal ondernemerschap?
Hoe zorg je dat moeilijk bemiddelbare werkzoekenden aan de slag komen? Gemeenten kunnen deze groepen - bijvoorbeeld gehandicapten - zelf een baan aanbieden, maar ze kunnen ook sociale eisen stellen bij aanbestedingen. De mogelijkheden op een rijtje en enkele voorbeeldgemeenten.

* Kortste weg naar kiezer loopt via lokale media
De campagnes voor de raadsverkiezingen zijn officieel nog niet begonnen. Maar partijen bepalen nu al hun strategie. Aandacht in lokale media is cruciaal. Maar hoe wek je hun interesse? Vijfde aflevering van de serie artikelen Route 3.3: op weg naar 3 maart.

* Veel zorgen in redes van burgemeesters
Zorgen, die stonden centraal in de nieuwjaarsredes van de burgemeesters. Zorgen over spanningen tussen bevolkingsgroepen, over de rol van de media, maar vooral over de bezuinigingen die op gemeenten afkomen. 'Het water komt aan onze lippen te staan.'

* Nee tegen eindbod cao
Zo'n 32.500 van de 180.000 gemeenteambtenaren hebben het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao via een referendum afgewezen. Van de in totaal achttien procent ambtenaren die aan het referendum meededen, wees 96,6 procent het eindbod af.

* Geslaagde proef met vermiste reisdocumenten
De proef in Amsterdam met een nieuwe werkwijze na de vermissing van reisdocumenten en rijbewijzen is een succes. Staatssecretaris Ank Bijleveld van BZK en minister Camiel Eurlings van V&W willen de proef verlengen en uitbreiden naar andere gemeenten.

* Bijleveld: geen harde grens lokale lasten

Er geldt geen harde grens of maximum voor de stijging van lokale lasten in 2009 en 2010, aldus staatssecretaris Ank Bijleveld (BZK). Het aanvullend beleidsakkoord tussen Rijk en VNG spreekt slechts de wens uit dat lokale overheden toename van lasten vermijden.

* Horeca-exploitatievergunning niet meer nodig
Horecabedrijven die alcohol schenken en onder de Drank- en Horecawet vallen, de zogeheten 'natte' horeca, hoeven geen horeca-exploitatievergunning meer aan te vragen.

* VNG Nieuws: Dagelijkse wondertjes door gemeenteambtenaren
Bas Verkerk, voorzitter van het CvA, kreeg van VNG-directieraadslid Sandra Kothuis de glossy Eerste overheid beste werkgever. 'Er worden dagelijks wondertjes verricht door gemeenteambtenaren', aldus Verkerk.
En verder o.a.:
· Digitalisering bibliotheken
· Ledenpeiling
· VNG Magazine scoort hoog
· Genomineerde jonge ambtenaren

Het volgende VNG Magazine nr. 2 verschijnt op 22 januari 2010
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)