Alle Belgische gemeenten reiken Kids-ID uit

08/01/2010 13:48

FOD BINNENLANDSE ZAKEN - CCIC

BRUSSEL, 07/01/2010.- Sinds 4 januari 2010 reiken alle Belgische gemeenten de Kids-ID of elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12, uit. De Kids-ID is ingevoerd in april 2009 en is niet verplicht.

Luc Vanneste, hoofd van de Algemene Directie Instellingen en Bevolking van Binnenlandse Zaken: "Van begin april 2009 tot 7 januari 2010 hebben al 181.579 kinderen hun Kids-ID's op zak onder andere dankzij de inspanningen van de gemeenten die in veel gevallen de kost ook zeer laag of zelf gratis houden."

De Kids-ID is een zeer goed beveiligd identiteitsdocument en is geldig in heel Europa. De kaart heeft als extra voordeel dat de ouders zich kunnen inschrijven op het systeem "Hallo Ouders" waardoor zij, familieleden of kennissen kunnen worden gewaarschuwd als hun kind verloren gelopen is. Als de ouders, familieleden of kennissen niet reageren op de oproep, dan wordt het gesprek automatisch doorgeschakeld naar Child Focus dat 24 op 24 bereikbaar is en de zaak dan behartigt.

De elektronische identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 vraag je aan bij de bevolkingsdienst van je gemeentebestuur. Het duurt ongeveer 15 dagen om de aanvraag te verwerken, de kaart te produceren en ze naar jouw gemeente te brengen.

In uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld bij een sterfgeval in het buitenland of als een Kids-ID vlak voor het vertrek op reis gestolen of verloren is geraakt, kunnen de regionale bevolkingsdiensten bij het Rijksregister jou voort helpen. Deze diensten bevinden zich in Brussel en in elke provinciehoofdstad. Zij verstrekken je een gratis nooddocument, dat twee maanden geldig is en waarmee je in een aantal landen terecht kan. Enkele landen waaronder vakantiebestemmingen zoals Egypte, Tunesië en het Verenigd Koninkrijk, aanvaarden dit nooddocumentje echter niet.

De Algemene Directie Instellingen en Bevolking van Binnenlandse Zaken raadt ouders ten stelligste aan de Kids-ID tijdig aan te vragen. Luc Vanneste: "En dat is vooral om de mensen onnodige kosten te besparen. Als er bijvoorbeeld geen uitzonderlijke omstandigheden spelen en je wil binnen de twee of drie dagen een Kids-ID, dan kunnen de kosten oplopen tot 79 of zelfs 130 euro. Wij willen de ouders helpen om die kosten te vermijden. En we stellen voor dat ouders die eraan denken met Pasen of tijdens de grote vakantie naar het buitenland te reizen met hun kinderen jonger dan 12 jaar oud, de Kids-ID nu al aanvragen."

Perscontact Peter Grouwels, Peter.Grouwels@rrn.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel