Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

BREDAPHOTO opent festivaljaar 2010 met tentoonstelling E19/afrit 15+16

BREDAPHOTO presenteert ter gelegenheid van het nieuwe festivaljaar een tentoonstelling met de vier jonge Belgische fotografen Isabelle Pateer, Arno Roncada, Debby Huysmans en Lara d'Hondt. De expositie opent op 8 januari en is te zien in Centrum C, het nieuwe centrum voor beeldcultuur in Breda.

BREDAPHOTO kwam de vier kunstenaars tegen bij het zoeken naar geschikte fotografen voor het festival van 2010. Bijzonder aan de komende editie die plaatsvindt van 16 september tot en met 24 oktober, is de intensieve samenwerking met Belgische musea en kunstacademies. Breda is met zijn centrale ligging, op de grens van Nederland en België, een ideale plek om de gezamenlijke passie voor fotografie tot uiting te laten komen.

De van oorsprong Nederlandse Isabelle Pateer ziet haar geboortedorp slachtoffer worden van de expansiedrift van de Antwerpse haven. Onder het mom van economische vooruitgang is het dorpje langzaam omsingeld en verstikt geraakt. Pateer zet haar vraagtekens bij deze vooruitgang in de serie 'unsettled'. De confrontatie tussen verleden en toekomst wordt hier subtiel in beeld gebracht.

Arno Roncada toont in Breda zijn 'Peaceful Mountains of Desire'. Hij creëert in deze serie raadselachtige, imaginaire landschappen, waarin hij citeert en verwijst naar filmbeelden van bijvoorbeeld Antonioni. Roncada wil benadrukken dat het beeld vaak een overdrijving van de werkelijkheid is.

Huysmans is gefascineerd door de politieke en maatschappelijke situatie die is ontstaan na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Na een aantal eerdere projecten rond dit thema heeft ze nu gekozen voor het hedendaagse Siberië. Zij concentreert zich hierin op de individuen die leven in de vergeten gebieden en op de tekenen van menselijke aanwezigheid in het landschap.

Met 'Shelters of refuse' laat Lara d'Hondt zien hoe de mens de sterke wens heeft zich een persoonlijke ruimte toe te eigenen. Een eigen afgebakende plek. Beelden die zijn toont hebben op het eerste gezicht een documentair karakter. Het is echter fictie, geen 'objet trouvés', maar geïnstalleerde ruimten met een psychologische en tegelijkertijd poëtische lading. Zij omschrijft dit zelf als sculpturale interventies.

Tijden en lokatie
De tentoonstelling is te zien in van 9 januari 2010 tot en met 7 februari 2010 in Centrum C, Reigerstraat 16 in Breda. De openingstijden zijn: do. t/m zo. van 12.00 tot 17.00 uur De opening is op 8 januari om 20.00 uur.

BREDAPHOTO
BREDAPHOTO is een tweejaarlijks internationaal fotofestival. De editie 2010 vindt plaats van 16 september tot en met 24 oktober 2010. Het thema van het BREDAPHOTO 2010 is 'Tilt'.

Meer informatie
www.bredaphoto.nl

Mediapartners
Shoot (België), DIGIFOTO Pro, P/f en PhotoQ.

Partners
BREDAPHOTO wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, Smidswater grafisch ontwerp, Netvlies internetdiensten, Roel Designmanagement en Communicatie, Autobedrijf Tigchelaar, NPN Drukkers, Reinout van den Bergh fotografie en film, De Brouwer Training en Coaching en Comm'pas reclame.


---

Noot voor de redactie (