TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 07-01-2010

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 8 januari
Nederland 1 - 22.00 uur

LAWINE VAN REACTIES OP VERMIST KERSTSPECIAL

Na de uitzending van VERMIST op kerstavond 24 december jl. is de redactie overstelpt met verontruste reacties. Jaap Jongbloed bezocht met vijf moeders hun naar Egypte meegenomen kinderen en in de uitzending werden ontroerende maar ook gewelddadige confrontaties getoond. Een van de ontvoerende vaders gijzelde een verslaggever van VERMIST die hij alleen wilde uitleveren tegen de moeder van de kinderen. Hij dreigde met moord en de politie moest er aan te pas komen om het VERMIST-team te ontzetten.

De vader van de in 2004 ontvoerde Oemnia ontstak zelfs zo in woede toen hij zijn ex zag dat hij haar voor de camera molesteerde. Toen Jongbloed er toch nog in slaagde moeder en kind te herenigen, was de angst op het gezichtje van het kind af te lezen. Oemnia had het geweld van haar vader zelf meegemaakt. Deze beelden deden veel kijkens verontwaardigd in de pen klimmen met de vraag: ,,hoe kan een man zijn vrouw zo vernederen? zijn kind zo bang maken? en hoe gaat het nu verder met die arme Oemnia?".

VERMIST heeft niet stil gezeten en benaderde de furieuze ontvoerders opnieuw. In de studio de reacties van de vijf bestolen moeder.

Vermiste Kim Luesink mailt na vijf jaar: 'Ik mis mijn kinderen iedere dag' Niemand in Doetinchem geloofde nog dat de in 2004 verdwenen Kim Luesink in leven kon zijn. De 23-jarige moeder van twee jonge kinderen verdween in het Zuid-Amerikaanse drugscircuit en uit het leven van haar familie die haar DNA in de databank van vermiste personen liet opslaan. Nooit meer liet Kim iets horen, en dat terwijl ze dol was op haar kinderen.

Op 27 november jl. sprak haar moeder Jolanda in de studio van VERMIST haar zorg om Kim uit. Met resultaat want rond kerst kreeg ze een Engelstalige mail: ,,Hallo, ik ben Kim, ik wil weten hoe het met mijn kinderen gaat, ik mis ze iedere dag". Het ongeloof sloeg toen want eerder waren er berichten dat Kim was vermoord in een Braziliaanse gevangenis of geliquideerd tijdens een drugsdeal. VERMIST nam contact op met het mailadres in Venezuela en organiseerde telefonisch contact tussen Jolanda en haar dochter. Jolanda: ,,Het is Kim, mijn dochter leeft. Ik ben zo blij na zoveel jaren van zorgen en slapeloze nachten."

In VERMIST het verhaal van Kim Luesink. Hoe ze op straat terecht kwam nadat haar drugsbaas werd opgepakt. Haar miskramen, toekomstdromen en het geluk dat ze vond op een Caribisch eiland.

Kijk voor meer informatie op www.vermist.nl