Raad van State


vrijdag 8 januari 2010
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Blaricum van het bestemmingsplan 'Blaricum Villagebieden'. Het plan heeft betrekking op de villagebieden van Blaricum, het gebied Crailo en het ziekenhuis Tergooi. Dit plan vervangt drie oudere bestemmingsplannen. Het plan maakt de bouw mogelijk van een appartementencomplex aan de Naarderweg. Het complex mag op grond van het plan maximaal elf meter hoog worden. De stichting Koningsbuurt en een aantal inwoners van Blaricum zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan, verzoeken zij het plan voorlopig te schorsen. Zij vrezen voor verlies van lichtinval en privacy, omdat het complex volgens hen te hoog wordt. (zaaknummer 200905904/2) 11.30 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Presikhaaf 2' van de gemeente Arnhem. Met het plan wil de gemeente een deel van de wijk Presikhaaf herontwikkelen. De eigenaar van een autobedrijf aan de IJssellaan waar motoren worden 'getuned', vindt dat zijn bedrijf geen goede bestemming heeft gekregen in het plan. De aanduiding 'autoservicestation' in het bestemmingsplan dekt de bedrijfsvoering niet volledig, aldus de eigenaar. Ook de wasstraat van het bedrijf zou niet in het plan zijn opgenomen. Verder vreest hij dat het bedrijf in de bedrijfsvoering wordt aangetast doordat het bestemmingsplan een woontoren in de buurt mogelijk maakt. Daarom komt hij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903344/1)
13.30 uur
wethouders van Overbetuwe in oktober 2007 heeft opgelegd aan een echtpaar vanwege de bewoning van een pand aan de Rijksweg Zuid in Elst. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het paar in strijd met het bestemmingsplan permanent in de recreatiewoning zou wonen. Ook was de woning zonder bouwvergunning verbouwd. In januari 2009 heeft het gemeentebestuur alsnog besloten om van maatregelen af te zien, omdat er 'concreet zicht op legalisatie' zou zijn. De rechtbank in Arnhem heeft in maart 2009 een eerder beroep van twee omwonenden tegen de weigering om maatregelen te treffen ongegrond verklaard. De omwonenden komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook zijn zij het niet eens met het oordeel van de rechtbank dat zij geen financiële schade hebben geleden doordat het echtpaar steeds weer meer tijd kreeg om de illegale bewoning te beëindigen. De zitting gaat ook over de vaststelling door de gemeenteraad van Elst van het bestemmingsplan 'Rijksweg Zuid 39 Elst'. Het plan maakt de permanente bewoning mogelijk van de woning aan de Rijksweg Zuid in Elst. Ook tegen dit plan komen de omwonenden in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200902528/1 en 200903384/1)

14.00 uur

Zitting over de registratie van de naam van de politieke partij 'Transparant, Evenwichtig, Leefbaar' in het kiesregister van de gemeente Veghel voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft de naam geregistreerd. De politieke partij 'Gemeentebelangveghe!' is het niet eens met de registratie. Gemeentebelangveghe! is ontstaan uit een fusie tussen 'Dé Gemeentelijke Partij' en 'Leefbaar Veghel'. Volgens Gemeentebelangveghe! zal in de praktijk het woord 'Veghel' aan de naam van de politieke partij 'Transparant, Evenwichtig, Leefbaar' worden toegevoegd, zodat het te veel gaat lijken op 'Leefbaar Veghel'. Daarom komt Gemeentebelangveghe! in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909965/1)

15.00 uur

Zitting over de weigering om de naam van de politieke partij 'Islamitische Democraten' en de afkorting PID te registreren in het kiesregister van de gemeente Den Haag voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft dit geweigerd omdat de naam van de partij te veel lijkt op de 'Islam Democraten' die het centraal stembureau al heeft geregistreerd. De vereniging 'Partij voor Islamitische Democraten' is het niet met de weigering eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vindt namelijk dat zij het merkenrecht heeft op het gebruik van de naam 'Islam Democraten'. (zaaknummer 201000060/1)