Dienstenbond CNV

Nieuws

7 januari 2010

Uitkomsten overleg De Persgroep naar aanleiding van aangekondigde reorganisatie

In december lieten we u weten dat CNV Media het nieuwe jaar zou beginnen met een overleg met de leiding van De Persgroep Nederland over de begin december aangekondigde plannen en de gevolgen daarvan voor de werknemers. De plannen zelf zijn inmiddels voldoende bekend gemaakt/geworden en de adviesaanvragen liggen bij de (C)OR-en. Werkgever hoopt aan het eind van deze maand de positieve adviezen te hebben ontvangen, waarna de boventalligen worden aangewezen. In de tussentijd zijn een aantal vertrekstimuleringsregelingen uit het sociaal plan opengesteld. Naar aanleiding van de tekst van de adviesaanvragen hebben wij toelichtende vragen gesteld. Die hadden vooral betrekking op de manier waarop met het sociaal plan wordt omgegaan; het adviestraject zelf hoort immers bij de medezeggenschap.

Wat er o.a. aan voorafging
In 2009 zagen de bedrijven zich geconfronteerd met een enorme achteruitgang in de advertentie-omzet. Dit is een landelijke tendens en de verwachtingen voor 2010 zijn evenmin rooskleurig. Ook voor dit jaar wordt weer een verdere achteruitgang verwacht. In de adviesaanvraag werd zijdelings gezegd dat verdere besparingen op distributie en drukkerijen mogelijk geacht werden, zonder dat dit verder werd uitgewerkt. CNV Media was/is nieuwsgierig naar het hoe en wat en vroeg dus wat we moesten verwachten van dit simpele zinnetje. Begin 2009 werd er al fors gereorganiseerd bij distributie. Wat betreft de drukkerijen is werkgever van mening dat er meer geproduceerd kan en zal moeten worden; de rolsnelheid moet omhoog en doet dat de laatste tijd ook al.
Alle landelijke titels worden nu gedrukt bij het Grafisch Bedrijf in Amsterdam. Waarschijnlijk gaat men bij de drukkerij in Leidschendam van een 4-ploegen- naar een 3-ploegendienst vanaf de zomer van 2010. Ook wordt nagedacht over andere vormen van kostenbesparing, evt. door samenwerking.

Afspraken sociaal plan, gewijzigde functies
In het sociaal plan dat de vakbonden hebben afgesproken met de werkgever(s), hebben we verschillende afspraken gemaakt die nu ten uitvoer komen. Voor een aantal afspraken geldt dat wij met enige verbazing kennis hebben genomen van het feit dat hieraan een invulling werd gegeven die niet met ons was afgesproken. Een voorbeeld. Niet alle functies blijven gelijk; het is mogelijk dat functies wijzigen. Je kunt je voorstellen dat werknemers mogelijk niet (meer) voldoen aan de eisen van (sterk) gewijzigde functies. Uiteraard is het dan altijd de vraag in hoeverre een functie gewijzigd is en wat dat betekent voor de eisen die aan de werknemer gesteld kunnen worden. De Persgroep heeft nu eenzijdig besloten dat een functie die 25% gewijzigd is, niet meer passend is en dat werknemers op een dergelijke functie moeten solliciteren (in plaats van dat zij automatisch die functie toegewezen krijgen). Het gevaar van kwaliteitsselectie ligt dan al snel op de loer. CNV Media vindt dat een reorganisatie niet gebruikt mag worden om kwaliteitsselectie toe te passen. Om die reden zijn wij het niet eens met het uitgangspunt van De Persgroep dat een functie slechts 25% gewijzigd hoeft te zijn om van een gewijzigde functie te spreken waarop men moet solliciteren. Mocht u te maken krijgen met een dergelijke situatie, laat u er dan niet van weerhouden om contact op te nemen met de bond.
Overigens is ons toegezegd dat er niet op leeftijd gestuurd zal worden en dat de organisatie er qua leeftijdsopbouw na de reorganisatie net zo uit zal zien als na de reorganisatie.
We houden de vinger aan de pols.

Afspraken sociaal plan, vertrekstimuleringsregeling slechts deels opengesteld
Verder hebben we ons verbaasd over het feit dat maar een deel van de regeling stimulering verloop is opengesteld. In verschillende adviesaanvragen lazen we dat de ZZP-constructie (om als zelfstandige/freelancer aan het werk te gaan) en de vermindering arbeidsduur niet werden opengesteld. De ZZP-constructie niet omdat het freelancebudget van de kranten onvoldoende mogelijkheden zou bieden (maar er zijn ook andere werknemers die wellicht als zelfstandige aan het werk willen) en de vermindering arbeidsduur niet omdat het ongewenst zou zijn als iemand minder dan 4 dagen per week beschikbaar zou zijn; dit geldt echter ook alleen voor de redacties. Toegezegd is dat deze beperkingen minder hard liggen voor de niet-journalisten.

Vragen over sociaal plan
Steeds weer blijkt dat het sociaal plan, hoe goedbedoeld ook, een aantal ingewikkelde afspraken kent. Heeft u vragen over het sociaal plan, blijf er niet mee zitten en ga ook niet zelf interpreteren, maar neem contact op met CNV Media. U bent immers lid van de bond en u hebt recht op advies en ondersteuning. Dat geldt ook voor de uitleg van de afspraken in het sociaal plan.

Regelmatig informatie
Afgesproken is dat wij regelmatig ge-update zullen worden over de stand van zaken met betrekking tot de reorganisatie. Namens u blijven wij de vinger aan de pols houden!
Wilt u meedenken of meepraten, heeft u vragen of informatie, laat het ons weten. U kunt contact opnemen met bestuurder Aletta Bulsink via 055 - 577 26 40 of via de mail a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl