Gemeente Zaanstad

07-01-2010

Zaanse maatregelen tegen gladheid

Gistermiddag heeft een zware sneeuwbui in Noord-Holland voor veel overlast gezorgd in Zaanstad. Gisteren en vandaag zijn maatregelen genomen om de gevolgen van de sneeuw zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Er is een nieuwe leverantie strooizout onderweg, maar voorlopig worden de alternatieve strooiroutes gehandhaafd (alleen de in- en uitvalswegen en busroutes). Hieronder een overzicht van de Zaanse maatregelen.

In tegenstelling tot berichten in de media is gisteren en vanmorgen wel sneeuw geschoven en gestrooid in Zaanstad. Echter, door de drukte op de wegen is dit gisteravond pas goed op gang gekomen toen de eerste filedruk voorbij was. Dat was rond 19.00 uur. De bussen van Connexxion konden vanmorgen vroeg niet uitrijden omdat het strooimengsel onvoldoende effectief was, maar sinds vanmorgen 9.00 uur is de dienstregeling weer op gang gekomen.

De sneeuwbui van gisteren was wel voorspeld, maar de hoeveelheid die gevallen is, was groter dan verwacht. Preventief strooien heeft bij zo'n laag sneeuw geen zin.

Gladheidsbestrijding

Gisteravond en vanmorgen is met behulp van 12 strooi- en veegwagens gewerkt om de hoofdroutes in Zaanstad zo goed mogelijk begaanbaar te krijgen. Dit bleek een lastige klus, omdat het extra druk op de wegen was en de gevallen sneeuw daardoor op veel wegen al plat gereden was. Op verzoek van de hulpdiensten is er extra gestrooid en geveegd in de omgeving van de bruggen over de Zaan en het kruispunt bij de Albert Heijnweg. Overdag staan teams standby om knelpunten zo snel mogelijk op te lossen.

Huisvuil

Het huisvuil wordt vandaag en werd gisteren niet opgehaald in Zaanstad. Dit heeft te maken met de gladheid in de wijken. HVC inzameling vindt het daarom onverantwoord om haar medewerkers uit te laten rijden. Morgenochtend om 7.00 uur wordt besloten of het huisvuil wordt opgehaald.

Busbrug open

Om een betere doorstroming van het verkeer te verkrijgen is tot en met het weekeinde de busbrug tussen Westerkoog en Westerwatering voor al het verkeer toegankelijk. De gemeente hoopt hiermee de drukte op de Provincialeweg N203 te verminderen en daardoor de doorstroming in Zaanstad te verbeteren.

Leveranties van strooizout

Naast de overlast is er vandaag ook goed nieuws. Eurosalt heeft een nieuwe bulkvoorraad binnen gekregen die bestemd is voor Rijkswaterstaat en de Provincies. Na het weekeinde kunnen de gemeenten die op de wachtlijst stonden, zoals Zaanstad, de volgende levering tegemoet zien. Zaanstad krijgt dan een vrachtwagenlading strooizout.

Voor meer informatie rond de gladheidsbestrijding en actuele verkeersinformatie raden we aan om de website van de gemeente (www.zaanstad.nl) in de gaten te houden.

Voor meer informatie rond het ophalen van huisvuil kunt u de site van HVC raadplegen www.hvcinzameling.nl.