Ingezonden persbericht


Persbericht, 8 januari 2010

Koud winterweer zorgt voor fors hogere energienota

PrizeWize.nl: stijging van tientallen euro`s verwacht

Vanwege het aanhoudende koude winterweer zal de energienota in 2010 naar verwachting hoger uitvallen, voorspelt energievergelijker PrizeWize.nl. De oorzaak is het hogere gasverbruik. Koudere winters zorgen door een toenemend stookgedrag van consumenten voor een hoger gasverbruik. Logischerwijs resulteert een verbruikstoename bij gelijkblijvende gastarieven in een hogere energienota.

Van het jaarlijkse aardgasverbruik komt doorgaans 40% voor rekening van de wintermaanden. Stel dat deze winter gemiddeld 4 graden kouder wordt dan vorig jaar, dan kan dit leiden tot 25% extra gasverbruik in de wintermaanden. Op jaarbasis betekent dit gemiddeld 10% meer gasverbruik. De kosten hiervoor bedragen E56 aan levering en E36 aan belastingen, totaal dus E92 extra in 2010 bij een 'normaal' gasverbruik. Ter vergelijk: de thermostaat 1 graad hoger of lager zetten scheelt 7% gasverbruik bij gelijkblijvende buitentemperatuur volgens Milieu Centraal. PrizeWize adviseert mensen daarom om ondanks de koude het stoken niet te overdrijven. Met een 'tikkie terug' kan de consument de kostenstijging gemakkelijk beperken.

Extra nadeel door verhoogde energiebelasting

De kosten voor gas bestrijken verreweg het grootste deel van de energienota. Extra nadelig is dat de overheid in 2010 de energiebelastingen voor stroom en gas (3%) heeft verhoogd. Voor de consument werkt de koude winter in combinatie met de gestegen energiebelasting nu dus dubbel nadelig uit. Ook zal men dit pas later in de portemonnee voelen zegt Hans de Kok van PrizeWize.nl, omdat veel energiemaatschappijen hun maandelijkse voorschot voor energie niet hebben verhoogd in januari 2010 door de gelijk gebleven gasprijs en (soms fors) gedaalde stroomprijs.

Gasprijs vastzetten voor 1 jaar?

De gemiddelde gasprijs ligt in januari 2010 op 51 cent per m³ voor een variabel contract. Voor een 1-jarig vaste prijscontract op 52 cent. Een 3-jarig vaste prijscontract kost gemiddeld 57 cent. Hans de Kok van PrizeWize: "Het lijkt lonend om de gasprijs in ieder geval minimaal 1 jaar vast te zetten omdat er nauwelijks extra risicopremie wordt betaald voor 1-jaar vast, terwijl de kans groot is dat de gasprijs op 1 juli weer gaat stijgen, vanwege de gestegen olieprijs in 2009 (deze werkt met een halfjaar vertraging door op de gasprijzen)."

De voorschotnota voor energie is gebaseerd op het gemiddeld historisch verbruik van een huishouden. Indien een winter kouder uitvalt dat het gemiddelde of de voorgaande winters, dan is de kans groot dat bij een gelijk verbruiksprofiel men meer gas verbruikt dan gemiddeld het geval was.

Veel energiemaatschappijen spelen slim in op het gevoel dat koud winterweer extra stookkosten met zich meebrengt. Essent doet dit met een tactische sport: schaatsen en de Nederlandse Energie Maatschappij met Frans Bauer in de sneeuw. Vergelijkingswebsite PrizeWize.nl ziet sinds half december toen de koude inzette een extra toeloop van bezoekers. Ook waren energieleveranciers er als de kippen bij met extra kortingen en acties. Energie is actueel en de kou helpt daarbij.

PrizeWize verwacht in januari en februari extra veel bezoekers en overstappers. Voor consumenten is het nog steeds erg lonend (besparingen liggen rond de 350 euro per jaar) en eenvoudig om het energiecontract over te zetten. In januari zijn er na de tariefswijzigingen nog steeds grote verschillen tussen de verschillende energiecontracten. Daarbovenop wordt extra korting gegeven indien men zich meldt bij een andere leverancier via PrizeWize.nl.


---

Noot voor de redactie,