Ingezonden persbericht


Persbericht

LTO wil bij beperkte risico's af
van rigide maatregelen Q-koorts

Als de risico's van Q-koorts voor volksgezondheid beperkt zijn, dienen rigide overheidsmaatregelen als het huidige aanvoerverbod en fokverbod snel te worden versoepeld. Dit is niet alleen in het belang van de niet-besmette geitenbedrijven maar ook voor geruimde bedrijven. Dit stelt LTO Nederland naar aanleiding van het besluit om geiten op kinderboerderijen en kleine bedrijven te sparen.

Op advies van het RIVM besloten de ministers Ab Klink (VWS) en Gerda Verburg (LNV) gisteren om geiten op kinderboerderijen en kleine bedrijven niet te ruimen. Er zijn volgens deskundigen geen aanwijzingen dat kinderboerderijen en kleine bedrijven een onacceptabel risico vormen voor de volksgezondheid.

Als risico's inderdaad beperkt zijn, moet de overheid consequent zijn en dezelfde lijn hanteren voor professionele melkgeiten- en melkschapenbedrijven, zegt LTO-bestuurder Toon van Hoof, verantwoordelijk voor diergezondheid. Op die bedrijven is volgens hem door het aanvoerverbod en fokverbod geen normale bedrijfsvoering meer mogelijk. Ook voor niet-besmette bedrijven loopt de schade, die voor rekening is van de veehouders, intussen op. Bovendien wordt het perspectief van (deels) geruimde bedrijven nog somberder naarmate beperkingen langer gaan duren.

Het besluit van de beide bewindslieden om de geiten op kinderboerderijen en kleine bedrijven te ontzien, leidt tot onrust en verontwaardigde reacties bij geiten- en schapenhouders. LTO blijft er bij dat de maatregelen tegen Q-koorts voor veehouders buitenproportioneel zijn; voor hen wordt tot nu toe het principe van nultolerantie toegepast.

LTO Nederland zal een eventueel verzoek om 'verdachte' kinderboerderijen met voorrang te vaccineren ondersteunen, ondanks dat er nog steeds te weinig vaccin beschikbaar is. Voor LTO staat niet ter discussie dat het belang van de volksgezondheid voorop staat. Van Hoof voegt daar in één adem wel aan toe dat tegelijkertijd het uiterste moet worden gedaan om de vervolgschade voor geiten- en schapenbedrijven zo veel mogelijk te beperken.

Datum : 7 januari 2008
Nummer : P2878