Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Gorinchem, 8 januari 2009

Straatmakers de dupe van aanhoudend winterweer

Vooral de bestratingsbranche heeft te kampen met de nadelige gevolgen van de aanhoudende winter. Veel bestratingsbedrijven gaan een onzekere toekomst tegemoet als gevolg van de langere periode van vorstverlet. Werken liggen noodgedwongen stil, terwijl het loon gewoon doorbetaald moet worden. Vooral de zwakkere bedrijven zien zich hierdoor ernstig bedreigd in hun voortbestaan. Wellicht nog ernstiger is het met de zelfstandige straatmakers gesteld, die tijdens het vorstverlet zelfs helemaal geen inkomsten meer hebben.

Zwaar weer

De Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN), die de belangen behartigt van zowel ondernemingen met als zonder personeel, geeft bij monde van de voorzitter

de heer G.J. Visscher aan dat de sector zich in zwaar weer bevindt: "Vorstverlet is altijd lastig, maar in tijden van economische voorspoed is dat veelal goed op te vangen. Het afgelopen jaar ligt dat anders. Niet alleen de economische crisis, waar natuurlijk meer sectoren last van hebben, maar ook de noodzakelijke investeringen die veel bedrijven hebben moeten doen om te kunnen voldoen aan de arborichtlijnen, vormden een financiële aderlating. Tel daarbij op dat 2009 al was begonnen met een periode van vorstverlet, daarmee eindigde en nu is ook 2010 met strenge vorst begonnen. Onze sector wordt keihard getroffen."

Waarschuwing

De OBN erkent dat vorstverlet weliswaar niet te voorkomen is, maar waarschuwt wel voor de consequenties als de bestratingssector onherstelbare schade oploopt. "In andere sectoren wil de overheid nog wel eens bijspringen. Zover moeten we het niet laten komen. Enig begrip voor de situatie is echter wel op zijn plaats. Want als bestratingsbedrijven zouden verdwijnen, leidt dat onherroepelijk tot kwaliteitsverlies van de openbare leefruimte en het Nederlandse straatwerk, een uniek en belangrijk visitekaartje. Ook internationaal. Het is aantoonbaar dat een goede infrastructuur belangrijk is voor onze economie. Laten we daar zuinig op zijn. "

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht