Partij van de Arbeid
Den Haag, 7 januari 2010

Vragen van de leden Leerdam en Heerts (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over vermeende strafbare feiten bij de val van het bestuurscollege op Bonaire


1. Kent u de berichten 'Prijskaartje aan BC' en 'Morgen heb je een nieuwe coalitie' {1}?


2. Kunt u de inhoud van deze berichtgeving bevestigen?


3. Zo ja, deelt u de mening dat uit de genoemde garanties met betrekking tot "financiële steun" en "dekking van alle kosten" er op zouden kunnen duiden dat niet alleen politieke motieven een rol hebben gespeeld bij de val van het bestuurscollege op Bonaire in 2009? Zo ja, zouden de genoemde garanties kunnen duiden op strafbare of anderszins onoorbare feiten? Zo nee, hoe duidt u de genoemde garanties dan wel?


4. Deelt u de mening dat dergelijke praktijken in een democratische rechtstaat totaal onacceptabel zijn? Op welke wijze gaat u proberen te voorkomen dat dergelijke praktijken zich op Bonaire voor blijven doen?


5. Deelt u de mening dat zij die zich op de Nederlandse Antillen en Aruba schuldig maken aan strafbare feiten niet geschikt zijn voor een politieke functie? Op welke wijze gaat u zich ervoor inzetten om te garanderen dat zij die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken daarvoor vervolgd worden?


6. In welke mate is er volgens u op Bonaire sprake van structurele problemen wat betreft de integriteit van het bestuur en politieke transparantie?


7. Biedt dit incident voor u reden om in navolging van het onderzoek naar de staat van het bestuur op Aruba een onderzoek in te stellen naar de staat van het bestuur op Bonaire? Zo neen, waarom niet?

{1} Antilliaans Dagblad, 6 januari 2010




Partij van de Arbeid