Port of Rotterdam

Geen ijsvorming in haven

08-01-2010

De patrouilleboten van het Havenbedrijf Rotterdam zijn nog niet in actie gekomen om de haven ijsvrij te houden. Havenbedrijf verwacht ook niet dat het dit weekend aan de slag moet. Wel zal extra gecontroleerd worden op ijsvorming in daarvoor gevoelige bekkens als de Hartel en de Waalhaven.

Reserve patrouillevaartuig RPA 20 is ingeschakeld om - net als vorig jaar - het ijs te breken in bepaalde stadshavens. Zo moet de Delfshavense Schie voor de binnenvaart ijsvrij gehouden worden. Tussen de Parksluizen en de Hoge Brug in Overschie is sprake van ijsvorming. Vrijdagochtend 8 januari is de RPA 20 in de weer geweest bij de Koemarkt te Schiedam om enkele schepen vrij te maken.

RPA 20
Anders dan de nieuwe patrouillevaartuigen van het Havenbedrijf is de RPA 20, een reserveschip uit 1960, geschikt als ijsbreker.

Het beschikt over een scherp aflopend ijsbreeksteven en extra spanten in het voorschip. Tevens zijn er ballasttanks in het achterschip aangebracht om het vaartuig achterover te trimmen. Hierdoor komt de voorsteven omhoog. Daardoor schiet het schip als het ware over het ijs en doet het gewicht de rest. De extra ballast is ook goed voor de schroef. Die komt dieper onder water en heeft dus minder hinder van de ijsschotsen.

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven


----------

© Havenbedrijf Rotterdam N.V.