Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

002_2010

Noodscenario gladheidbestrijding in werking

Sittard-Geleen, 8 januari 2010 - De gemeente Sittard-Geleeen heeft vandaag het noodscenario gladheidbestrijding in werking gesteld. De hoeveelheid strooizout waar de gemeente over kan beschikken, is niet meer voldoende om het Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding in volle omvang uit te voeren.

Het besluit om het noodscenario in werking te laten treden is genomen met het oog op de verwachte sneeuwval vandaag en komend weekeinde. ,,Bovendien zijn we vanmorgen nog nagegaan of we op korte termijn op extra zout kunnen rekenen, nu minister van der Hoeven in Friesland extra productie mogelijk heeft gemaakt. Maar dat besluit van de minister blijkt op korte termijn voor ons geen soelaas te bieden. Alleen de snelwegen zullen daar op korte termijn van profiteren,' aldus wethouder Pieter Meekels (gladheidsbestrijding).

Het noodscenario houdt in dat bij sneeuwval alleen nog maar met de sneeuwschuif sneeuw geruimd wordt, maar dat er geen zout meer gestrooid wordt.

Na de sneeuwval of bij andere vormen van gladheid worden alleen nog maar de hoofdwegen en de belangrijkste fietspaden gestrooid. Ook de handmatige gladheidbestrijding wordt beperkt to plaatsen waar veel personen komen. Het gaat dan om bushaltes, bejaardencomplexen, openbare gebouwen en de centra/markten.

Hierdoor kan de nog aanwezige hoeveelheid zout langer gebruikt dan bij normale gladheidbestrijding. Het noodscenario houdt ook rekening met het feit dat het zout helemaal op kan raken. Dan wordt met zand (grit) gestrooid.

Sittard-Geleen heeft met haar leverancier contractuele afspraken gemaakt over de levering van strooizout, maar de leverancier kan die - ondanks herhaalde verzoeken van de gemeeente - op dit moment niet nakomen.

Wanneer er wel weer voldoende zout is, wordt het noodscenario opgeheven en wordt de gladheidbestrijding weer uitgevoerd volgens het Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding.

Het instellen van het noodscenario betekent dat ook een aantal wijkontsluitingswegen niet meer schoongemaakt wordt. Daardoor kunnen vrachtwagens mogelijk minder goed de wijken in rijden. Mocht dat consequenties hebben voor de huisvuilinzameling en andere dienstverlening, dan vragen wij daarvoor begrip.


---




Gemeente Sittard-Geleen