Amsterdam Airport Schiphol



Published: 12:45 08-01-2010 /Source: Schiphol Group /AEX: SCHIPHOL /ISIN:

Schiphol Group: Reactie op artikel de Pers: 'de verkeerde bodyscanners zijn besteld'

Het artikel suggereert dat Schiphol zonder onderzoek en overhaast is overgegaan tot de aanschaf van zestig securityscanners.

Voor alle duidelijkheid, in 2006 zijn op basis van een zorgvuldige afweging de eerste securityscanners met millimeterwave technologie aangeschaft. Daarna, in 2007 hebben Schiphol, NCTb en de Douane gezamenlijk nog meer securityscanners aangeschaft. Schiphol heeft de securityscan samen met de leverancier de afgelopen jaren op basis van tests doorontwikkeld.

Schiphol beschikt als enige luchthaven ter wereld over een screeningtechnologie waarbij de privacy is gewaarborgd. Zo worden de beelden van de passagier geanalyseerd door een computer en niet door een operator op afstand. Wat de securityscanner wel of niet detecteert brengen wij, vanwege veiligheidsredenen, niet naar buiten. In algemeenheid kan niettemin worden gesteld dat het screeningsmiddel op basis van millimeterwave technologie meer detecteert dan de huidige metaaldetectiemethodiek.

De securitycan mag overigens niet verward worden met de bodyscan die door de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De bodyscan maakt, in tegenstelling tot de securityscan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren.

Schiphol Group is een exploitant van luchthavens die als missie heeft om duurzame waarde te creëren voor haar stakeholders door het ontwikkelen van AirportCities en het positioneren van Amsterdam Airport Schiphol als de meest toonaangevende AirportCity. De onderneming heeft de ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn.

Schiphol Group is eigenaar en exploitant van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam Airport en Lelystad Airport en bezit 51% van de aandelen in Eindhoven Airport. Buiten Nederland neemt de onderneming via Schiphol USA Inc. deel in JFKIAT dat Terminal 4 op John F. Kennedy Airport bij New York exploiteert, heeft het een belang in Brisbane Airport Corporation, exploitant van de luchthaven van Brisbane in Australië en een belang in Aéroports de Paris, exploitant van de luchthavens van Parijs. http://www.schipholgroup.com


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl