Gemeente Tilburg

Nummer
2010006BW
Datum
8 januari 2010

Klimaatbureau Tilburg komt op Stappegoor bij
onderwijslocatie100% Bouw
Al bijna veertig partijen werken mee aan klimaat

Al bijna veertig partijen uit Tilburg werken mee aan het klimaat. Zij worden daarbij ondersteund door het Klimaatbureau. Tot nu toe zit dat Klimaatbureau bij de gemeente Tilburg, maar dat gaat veranderen. Dit voorjaar krijgt het Klimaatbureau onderdak bij onderwijslocatie 100% Bouw, aan de Stappegoorweg 190 te Tilburg. Winst voor klimaat
"Het klimaatprobleem gaat ons allemaal aan. De oplossing ligt niet in het stadskantoor, de oplossing ligt in de stad. Samenwerken is de basis voor succes. We hebben voor het Klimaatbureau een kansrijke plek gekozen, dichtbij de bouwsector", aldus wethouder Marieke Moorman. In de bouw is veel winst te behalen voor het klimaat, bijvoorbeeld via isolatie, gebruik van duurzame bouwmaterialen, zonnepanelen en warmte-koude-opslag. Taken
Het Klimaatbureau biedt ondersteuning aan de acht allianties (samenwerkingsverbanden) die klimaatprojecten uitvoeren. Daarnaast zal het Klimaatbureau zich de komende jaren ontwikkelen tot een informatiepunt voor burgers en bedrijven. In het nieuwe Klimaatbureau werken twee medewerkers van de afdeling Milieu van de gemeente Tilburg. Ook komen er verschillende stagiaires en afstudeerders van Avans meehelpen bij de diverse projecten. Mogelijk gaan ook andere Tilburgse partijen een bijdrage leveren aan het Klimaatbureau.
Het Klimaatbureau wordt de komende twee jaar betaald door de gemeente Tilburg, Provincie Noord-Brabant en mogelijk het ministerie van VROM. 100% Bouw betaalt het eerste jaar de huur.
Achtergronden
Het klimaat verandert, brandstoffen zoals aardolie en -gas raken op en energiekosten worden steeds hoger. Tilburg wil dat er in 2045 geen CO2 en andere broeikasgassen meer vrijkomen en dat de stad goed blijft functioneren als het klimaat verandert. De gemeente kan dit doel niet alleen bereiken. Samen met lokale bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en burgers neemt Tilburg haar verantwoordelijkheid om ook in de toekomst een leefbare en gezonde stad te zijn. Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raad.