Dierenorganisaties sturen brandbrief naar Rotterdamse wethouder


ROTTERDAM, 20100108 -- Vier dierenorganisaties hebben een brandbrief gestuurd naar wethouder Lamers met daarin het dringende verzoek om in afwachting van het spoeddebat dat zal plaatsvinden op drie februari in de Rotterdamse gemeenteraad geen duiven te laten vangen en vergassen door de Roteb. De dierenorganisaties zijn verbijsterd over de reactie van het college van B en W op het advies van werkgroep Stadsnatuur. Het advies van werkgroep Stadsnatuur wordt volledig genegeerd door het college en men gebruikt hierbij het oneigenlijke argument dat een duurzame en efficiënte oplossing zoals een duiventil te duur zou zijn in tijden van economische crisis.

Blijkbaar vindt het college het laten vangen en vergassen van duiven in tijden van crisis wel verantwoord, terwijl alle deskundigen evenals de adviescommissie aangeven dat het wegvangen van duiven overlast niet opheft en dus geldverspilling is. De GGD in Amsterdam die jarenlang een soortgelijk beleid als de Roteb hanteerde, is om deze reden dan ook gestopt met het vangen en vergassen van duiven.

In mei 2009 kreeg de Roteb de opdracht van de wethouder om een grote vangactie te organiseren in het centrum van Rotterdam en probeerde men via publieksvoorlichting de onrust onder de bewoners te sussen door te doen alsof het alleen om ernstig zieke duiven zou gaan. Hier bleek niets van waar te zijn. De Rotterdamse gemeenteraad nam daarop in juli vorig jaar een motie aan om het vergassen van de duiven te verbieden en op zoek te gaan naar een diervriendelijke methode om van de hinder af te komen. De werkgroep Stadsnatuur kwam in september met het advies om duiventillen te gebruiken waar duiven gezond voer krijgen en eieren worden geschud om de groei van de populatie in toom te houden. Vier maanden heeft het college van B en W gewacht met haar reactie en nu wordt duidelijk dat het college dit advies aan haar laars lapt en stug wil doorgaan met haar dieronvriendelijke en volstrekt zinloze beleid. De dierenorganisaties vragen zich af waar de democratie in Rotterdam is gebleven als zo met een door de gemeenteraad aangenomen motie wordt omgegaan.

Comité Dierennoodhulp, Stichting De Faunabescherming, Stichting Rechten voor al wat leeft en Werkgroep Park en Fauna





Ingezonden persbericht