JOVD


*Onder embargo tot 8 januari 2010, 19:00 uur*

JOVD roept Hans Teeuwen uit tot Liberaal van het Jaar

Jonge liberalen huldigen inzet voor vrije woord

Den Haag, 7 januari 2010 - De JOVD heeft vandaag tijdens haar Nieuwjaarsborrel Hans Teeuwen uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar. De jonge liberalen prijzen daarmee de inzet die de cabaretier heeft getoond voor het verspreiden van het vrije woord. Deze strijd heeft hij onder andere gevoerd met filmmaker Eddy Terstal en cabaretier Diederik Ebbinge door het schrijven van het Manifest voor de Vrijheid van Meningsuiting. Hans Teeuwen neemt de prijs echter niet in ontvangst. De jonge liberalen liet hij weten dat hij niet geassocieerd wil worden met een politieke kleur, en dat hij zijn 'liberale neus ophaalt voor alle prijzen waar geen geld aan verbonden is.' Landelijk Voorzitter Martijn Jonk: 'meer dan eeuwige roem kunnen wij hem niet bieden, maar dat doen we dan ook graag.'

Volgens de jonge liberalen is de vrijheid van meningsuiting absoluut en iets waar niet over valt te onderhandelen. Teeuwen laat zien een mening te hebben en verkondigt die tegen de verdrukking in. Martijn Jonk: 'Teeuwen springt telkens in de bres voor de vrijheid van meningsuiting en zet daarbij zijn publiek aan het denken. Hij is een steun in de rug voor iedereen die bedreigd wordt vanwege zijn mening.' De strijd van Teeuwen is er één in de liberale traditie. De JOVD heeft het eerder bijvoorbeeld opgenomen voor Geert Wilders in aanloop van de lancering van zijn film 'Fitna', en zal zich ook in 2010 blijven inzetten voor het vrije woord. 'Ieder mens heeft het recht op een eigen mening en het recht die mening te verkondigen. Tegen elke overheid of groep die ideeën probeert te verdrukken moeten niet alleen liberalen, maar alle mensen in opstand komen. Teeuwen geeft die strijd een gezicht', aldus Jonk.

De 'Liberaal van het Jaar' - prijs wordt elk jaar door de JOVD uitgereikt aan een politicus, wetenschapper of ander maatschappelijk betrokken persoon voor zijn of haar inzet voor het verspreiden van liberale waarden en ideeën. Eerdere winnaars van de prijs waren onder meer eurocommissaris Neelie Kroes (2009), D66 europarlementariër Sophie in 't Veld (2008), toenmalig minister van financiën Gerrit Zalm (2007) en GroenLinks-leider Femke Halsema (2006).

De Nieuwjaarsborrel van de JOVD vindt plaats op 8 januari 2010 en begint om 19:00 uur. Locatie is het Algemeen Secretariaat van de jonge liberalen, gelegen op de Herengracht 38b te Den Haag. Journalisten zijn van harte welkom. Wel gelieve van te voren uw aanwezigheid door te geven.


***

JOVD