Ingezonden persbericht


LIVING RIGHTS: DOCU SERIE OVER RECHTEN VAN HET KIND

Vrijdag 8 januari, 19.55 uur op Nederland 2

Living Rights is een 5 delige documentaire serie over het Verdrag van de Rechten van het Kind (UN 1989). De films portretteren kinderen in Kenia, Japan, Peru en Wit-Rusland. De serie Living Rights gaat over de moeilijke keuzes waarmee jongeren in het dagelijks leven te maken hebben. In het licht van de Rechten van het Kind gaat het over problematische situaties waarin geen eenvoudige en eenduidige oplossingen zijn. Living Rights heeft als doel het Verdrag van de Rechten van het Kind meer tot de verbeelding te laten spreken. Inmiddels zijn de films op diverse internationale festivals vertoond en hebben verschillende prijzen ontvangen.

Aflevering 1: Lena, Wit Rusland

In Ghoiniki Wit-Rusland - 30 km van de kernreactor Tsjernobyl - woont Lena bij haar pleegmoeder. Haar eigen moeder woont in Minsk en is niet in staat voor haar te zorgen. Ondanks dat er nog veel radioactiviteit is, het gebied grotendeels is verlaten en Lena mogelijk een hersentumor heeft, is de aanbieding om in Italie te geadopteerd te worden geen vanzelfsprekende keuze die Lena moet maken. Ieder kind heeft recht op een fysiek en psychisch veilige omgeving om in op te groeien. Wat weegt het zwaarst voor Lena

FESTIVALS & PRIJZEN

De filmserie heeft tijdens het 58th Locarno Film Festival een special mention gekregen, zoals de jury aangaf: "For its ability to retell the sadness and pain of childhood with tenderness, simplicity and enthusiasm. Four great cinematic moments, an antidote to sentimental story-telling."

Op BUSTER Copenhagen International Film Festival for Children and Youth heeft de film Yoshi de documentary film award gewonnen: "A thought provoking and moving film about a strong-willed and charming boy. The film unsentimentally presents the main character's fight to overcome his mental handicap in order to go to a normal school. With a simple film language and few means, the director has accomplished to create a unique film". Verder heeft de serie nog de 'Prize of French Ambassador - Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival' gewonnen en is op diverse festivals vertoond (waaronder ook IDFA).


---

Noot voor redactie,