GroenLinks GroenLinks verzet zich tegen opslag radioactief afval in Drenthe

8 januari 2010

Volgens de Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar, moet de provincie openstaan voor de opslag van radioactief afval. Hij zei dat gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak. GroenLinks is het daar volstrekt mee oneens. De opslag is overbodig en creëert onnodige veiligheidsrisicos. GroenLinks-Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Kees Vendrik vragen daarom vandaag opheldering aan het kabinet.

Ineke van Gent: Ik wil niet dat de ondergrond van Drenthe een radioactieve vuilnisbelt wordt.Uiteindelijk beslist de regering of en waar in Nederland radioactief afval wordt opgeslagen. Deze regeerperiode worden er geen nieuwe kerncentrales gebouwd. Dan heb je dus ook geen nieuwe opslagcapaciteit voor radioactief afval nodig. Tichelaar zou dat moeten weten. Hij heeft als toenmalig PvdA-fractievoorzitter nota bene zelf over het regeerakkoord onderhandeld.

GroenLinks Drenthe verzet zich al jaren tegen de opslag van radioactief afval. Daarin weet ze zich gesteund door een meerderheid in de provinciale politiek. Volgens van Gent is het daarom ook zo vreemd dat de Commissaris van de Koningin daar nu tegenin gaat. Ik wil precies weten wat hier aan de hand is. Ik heb het kabinet gevraagd of er onlangs gesprekken met de Dhr. Tichelaar zijn gevoerd over de opslag van radioactief afval. Wat is de reden voor hem geweest om dit debat nu te openen? Zelf sprak hij over rotzooi. Dat wil je toch niet naar je provincie halen?, aldus Van Gent.

GroenLinks wil dat er in Nederland geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd en dat de bestaande centrale in Borssele wordt gesloten. In plaats daarvan moeten we investeren in een duurzame, toekomstbestendige energievoorziening. Kees Vendrik: Kolen- en kerncentrales zijn ouderwets. De energie van de toekomst is groen. Ik zie veel liever dat we in Drenthe en alle andere provincies werk maken van zon en wind. Met investeringen in duurzame energie dragen we niet alleen bij aan een schone en veilige toekomst, het levert ook een hoop banen op. Groen werkt.

Ineke van Gent en Kees Vendrik

Vragen van de leden Van Gent en Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister van Economische Zaken over de opslag van radioactief afval


1. Bent u ervan op de hoogte dat Jacques Tichelaar, Commissaris van de Koningin in Drenthe, gisteren in zijn Nieuwjaarstoespraak heeft gezegd dat Drenthe open moet staan voor de opslag van radioactief afval?


2. Deelt u de mening dat dit een verrassende uitspraak is aangezien er al jaren een meerderheid in de Provinciale Staten van Drenthe tegen opslag van radioactief afval is, en dit ook als zodanig is vastgelegd in het coalitieakkoord van het College van Gedeputeerde Staten?


3. Heeft de regering met Dhr. Tichelaar gesproken en/of gecorrespondeerd over de opslag van radioactief afval in Drenthe?-Zo ja, wat was de inhoud van die conversatie(s) en/of correspondentie?


4. Komt uw standpunt over kernenergie nog steeds overeen met de formulering uit het regeerakkoord: Er worden deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales gebouwd. De kerncentrale Borssele blijft open?
-Zo ja, deelt u de mening dat we in Nederland geen nieuwe opslagcapaciteit voor radioactief afval nodig hebben?
-Zo nee, wat is dan nu het regeringsstandpunt ten aanzien van kernenergie?


5. Deelt u de mening dat de veiligheid van de opslag van radioactief afval op de lange termijn niet volledig gegarandeerd kan worden?-Zo ja, deelt u dan ook de mening dat het veel verstandiger is om in duurzame energie te investeren in plaats van in kernenergie?