Belgische bioscoopsector zonder marktstatistieken 2009 ? ...Nochtans is een snelle oplossing voorhanden

08/01/2010 17:03

Association Belge des Distributeurs de Films

Terwijl het de Belgische bioscoopsector voor 2009, door onderlinge onenigheid tussen bioscoopuitbaters, ontbreekt aan concrete marktstatistieken (zie artikel in "De Morgen" van 7 januari) is een eenvoudige oplossing nochtans al een geruime tijd voorhanden.

Zoals wij U reeds berichtten in December, is onder impuls van de Vereniging van Filmdistributeurs van België (*), bij aanvang van de eerste cinematografische week van 2010 een nieuw systeem (MACCSBOX) in werking getreden voor het verzamelen van alle gegevens van het bioscoopbezoek. Het beheer van dit systeem wordt momenteel waargenomen door ICDO (Inter-professionele Controledienst voor Ontvangsten) die de neutraliteit van de dienst en van de gegevensbank waarborgt. Deze vzw groepeert de meerderheid van filmdistributeurs en bioscoopexploitanten.

Als alle exploitanten aan het systeem meewerken, wordt een einde gesteld aan een situatie die nu juist één jaar duurt en waarbij de Belgische bioscoopindustrie en promotoren het al die tijd zonder enige vorm van centraal marktdata beheer moesten stellen.

Het systeem zal verder toelaten om, naar gelang de behoeften van zowel exploitanten als distributeurs, bepaalde regels inzake de confidentialiteit van de data te implementeren en aan te passen; net zoals dit in onze buurlanden het geval is.

Bij onze noorderburen waar eveneens het MACCSBOXS systeem gebruikt wordt, werden reeds op 5 januari jl. de Nederlandse marktstatistieken 2009 voor de bioscoopindustrie bekend gemaakt.

(*) De filmdistributeurs die bij de VFDB aangesloten zijn vertegenwoordigen bijna 90 % van de markt voor de distributie van cinematografische werken in België en in Luxemburg.

De leden van de VFDB (www.abdf-vfdb.be) zijn: A-Film, Belga Films, Benelux Film Distributors, Cinéart, Kinepolis Film Distribution, Paradiso Filmed Entertainment, Sony Pictures Release, 20th Century Fox International, Universal Pictures International Belgium en Walt Disney Studios Motion Pictures.

Contactpersoon: ABDF-VFDB, M.A. Vander Elst, 02/649 33 10

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel